K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kivitalon maalaus: vinkit & tuotteet onnistuneeseen huoltomaalaukseen

Päivitetty 09.05.2023

Kivitalon maalaus antaa suojaa sääoloja vastaan ja estää siten kivipintoja vaurioitumasta. Kivijulkisivujen huoltomaalauksessa maalin valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja alustalle soveltuva maalityyppi varmistaa aiempien maalauskäsittelyjen perusteella. Katso vinkit maalaukseen sekä tuotteet kestävään lopputulokseen.

kivitalon-maalaus-krauta-ak-talon-maalaus-menossa

1. Maalin valinta

Maalityypin tunnistaminen on tärkeää, sillä huoltomaalaus suositellaan yleensä tehtäväksi samalla maalityypillä kuin edellinen maalaus.

Kivisil on valinta moderneihin kivitaloihin, erityisesti betonille ja mineraalilevypinnoille. Tuote on helppokäyttöinen ja antaa pitkäikäisen suojan.

Kivitex on täydellinen valinta, kun kyseessä on perinteinen rapattu kivitalo. Kivitexillä saat taloon arvokkaan ja edustavan täyshimmeän pinnan. Perinteisellä Holvi-kalkkimaalilla maalaat kalkkivahvoilla laasteilla rapatut pinnat hyvin vesihöyryä läpäiseviksi.

2. Ennen maalausta

 • Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä ennen käyttöä.
 • Puhdista pinnat liasta, pölystä ja suoloista. Pese homehtuneet, sammaloituneet ym. pinnat alhaalta ylöspäin Tikkurilan Homeenpoistolla käyttöohjeen mukaisesti.
 • Poista aikaisemmin maalatulta pinnalta hilseilevät ja heikosti kiinni olevat tai jauhemaiset maalikerrokset. Poista myös heikosti kiinni oleva, hauras rappaus tai betoni. Paikkaa avatut halkeamat yms. ympäröivän pinnan tasoon betonipinnoilla Tikkurilan Finnseco-betoninkorjauslaasteilla ja rappauspinnoilla Tikkurilan Finnseco -rappauskorjauslaasteilla.
 • Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä määrä samaa valmistuserää olevaa maalia. Valmistuserä löytyy purkin kyljestä päivämääränä. Huom. Mikäli joudut kuitenkin turvautumaan eri valmistuserään, maalaa erien rajakohdat uuden ja vanhan erän seoksella 1 osa vanhaa maalierää ja 1 osa uutta maalierää. Pyri järjestämään työ niin, että rajakohta tulee mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.
 • Jos olet oikeakätinen, aloita seinien maalaaminen oikealta.
 • Suojaa roiskeilta pinnat, joita et maalaa. Mikäli tuotetta roiskuu pinnoille, poista maaliroiskeet välittömästi puhtaalla vedellä. Käytä asianmukaisia henkilösuojaimia maalausta tehdessäsi.
 • Hyvä käsittelylämpötila on n. + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus n. 50 %. Tarkista tuotekohtaiset suositukset tuoteselosteesta ja etiketistä.
 • Kalkkimaalilla maalatessa lämpimällä ilmalla ja tuulisella säällä on huolehdittava riittävästä maalatun pinnan esi- ja jälkikostutuksesta.

3. Maalauskäsittelyn aikana

 • Sekoita tuotteet huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana.
 • Jos jatkat maalaamista seuraavana päivänä, voit säilyttää siveltimen tai telan hyvin suljetussa muovipussissa yön yli.

kivitalon-maalaus-krauta-ak-maalaus-menossa

4. Maalauksen jälkeen

 • Lämpötila ja ilman kosteus vaikuttavat kuivumisaikoihin.
 • Jos tuotetta jää jäljelle, pyyhi purkin reunat puhtaaksi ja sulje purkin kansi huolellisesti. Käännä purkki hetkeksi ylösalaisin, jolloin kansi sulkeutuu ilmatiiviisti. Avattu tai sävytetty tuote ei kestä pitkäaikaista säilytystä.
 • Vie nestemäinen maalijäte ongelmajätteiden keräyspisteeseen. Kierrätä tai hävitä tyhjät ja kuivat purkit asianmukaisesti. Katso lisää jätteiden kierrätyksestä ja lajittelusta.

kivitalon-maalaus-krauta-ak-maalattu-kivitalon-pinta

5. Muista myös sokkeli

Oikein käsitelty sokkeli viimeistelee rakennuksen ulkonäön ja lopullisen ilmeen. Laadukkaalla pintakäsittelymenetelmällä sokkeli pysyy kuivana, suojaa osaltaan rakennuksen perustusta ja on pitkäikäinen.

Suomen suosituimmalla Yki Sokkelimaalilla maalaaminen on helppoa ja kustannustehokasta. Yki Rouhepinnoite antaa sokkelin pinnalle viimeistellyn, rappausmaisen lopputuloksen. Näyttävällä Yki Aitokivi-luonnonkivipinnoitteella saadaan aito ja kaunis kivipinta sokkeliin.

Huolellisesti tehty pohjatyö ennen sokkelin pintakäsittelyä on tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Poista levä ja home tehokkaalla Homeenpoisto-pesuaineella. Pohjustukseen sopii Yki Sokkelipohjuste, joka sekoitetaan puhtaaseen veteen.

kivitalon-maalaus-krauta-ak-maalattu-sokkeli

Jutussa mainitut tuotteet soveltuvat myös kuluttajakäyttöön.

Sopivat maalit kivitalolle K-Raudasta 

Katso myös: TOP 3 kysymystä ammattimaalareilta

usein-kysytyt-kysymykset-ammattimaalareilta-krauta-maalattu-parkkihalli-artikkelikuva

Kokosimme ammattilaisten useimmin kysytyt maalaukseen liittyvät kysymykset yhteen. Katso vastaukset ja tiedät, miten toimia kinkkisissä maalaustilanteissa.

Juttuun tästä