K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kesän grillaustrendit: Katso 12 kuumaa ja herkullista ideaa

Täydelliset pizzat, grilliretket ja burgerien litistäminen ovat kesän kuumimpia grillaustrendejä. Katso herkulliset ideat ja hanki grillaustarvikkeet K-Raudasta.

1. Rapeaa pintaa

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-pizza

Nyt etsitään tapoja saada kotona leivotusta pizzasta entistä maukkaampaa. Rapean pohjan rakastajien toivelistalla ovat pizzauuni ja -lapio. Pitkään kylmäkohotettu taikina pääsee takuuvarmasti testiin.

2. Pizzapakki

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-pizzalapioi

Hommaa työkalupakkiin pizzailijan perusvälineet eli pizzalapio, paistokivi ja infrapunalämpömittari. Helppo kuljettaa mukana! Kaikki pizzatarvikkeet löydät täältä.

3. Uunikuume nousee

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-oonii

Laadukkaat ja helppokäyttöiset Ooni-pizzauunit ovat nousseet suureen suosioon. Ooni-pizzauuneja löytyy puu-, kaasu- sekä sähkökäyttöisenä. Tutustu Ooni-pizzauuneihin. Jos haluat rakentaa pizzauunin kokonaan itse, käy katsomassa rakennusohjeet sekä -tarvikkeet Pizzauuni ulos -artikkelistamme.

4. Täydellisen pizzan metsästäjä

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-pizzanpaistajat

Pizzanpaistajat-Facebook-ryhmä on Suomen suurin pizzaharrastajien foorumi, jonka toinen perustaja on Mikko Peltonen. Intohimoinen harrastaja on paistanut pizzoja aktiivisesti jo kymmenen vuotta. Näin Mikko kertoo harrastuksestaan:

"Tärkeintä on taikina ja oikeanlainen paisto. Seuraavaksi tulee raikas ja hyvin maustettu tomaattikastike, sitten vasta muut täytteet. Lempipizzani on napolilaisvaikutteinen, eli kuohkeareunainen, rapeakuorinen, ilmava ja ohut. Sitä paistetaan 420–450 asteessa noin 60–90 sekuntia. Toinen suosikkini on New York -henkinen, isompi, kauttaaltaan ohutpohjainen ja hyvin rapea pizza, jossa on vain muutama täyte. Semmoisen voi syödä käsin isoina paloina. New York -tyyliset pizzat voi paistaa huomattavasti matalammissa lämpötiloissa, noin 300–350 asteessa. Suosikkitäytteeni ovat porosalami, aurajuusto, lakkahillo ja balsamico. Lempiuuneja on jopa kolme: kaasukäyttöinen Ooni Koda 16, varaava Zio Ciro sekä sisäkäyttöön tarkoitettu sähköuuni Effeuno. Tärkeimpiä välineitä ovat puolestaan tarkkuusvaaka, monitoimikone, alumiininen pizzalapio sekä pienempi kääntöpizzalapio."

Pizzapohja pizzauunille, 3 pizzaa, yli 60 min

  • 1 g tuorehiivaa
  • 390 g vettä
  • 560 g Caputo Tipo 00 Cuoco -pizzajauhoja
  • 10 g (n. 2 tl) suolaa

Sekoita hiiva kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Anna taikinan levätä kulhossa liinalla peitettynä tunnin ajan. Tämä vahvistaa taikinaa.

Vaivaa taikinaa käsin 10 minuuttia ja anna sen levätä toiset 10 minuuttia. Toista kolme kertaa. Taikinan tulee olla tiivistä.

Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Jaa taikina kolmeksi palloksi. Kohota ilmatiiviissä laatikossa jääkaapissa 2–4 vuorokautta. Tarkista, että laatikon muovi on tarkoitettu elintarvikkeille.

Ota taikina huoneenlämpöön 4–5 tuntia ennen paistamista. Nosta taikinat jauhotetulle alustalle. Painele taikinan ilmaa sormin reunoille keskeltä. Jätä pizzaan noin sentin paksummat reunat.

Täytä pizzat haluamallasi tavalla ja paista niitä 420-asteisessa pizzauunissa tai grillissä noin 1–1 ½ minuuttia.

5. Low & slow

Cello-grillien-uutuudet-k-rauta-artikkeli-kamado-21

Näitä herkkuja kypsytellään nyt hitaasti kamadoissa:

  • brisket eli naudan rinta
  • tri tip, joka on leikattu kulmapaistin ja paahtopaistin vierestä jenkkityyliin
  • burnt ends -pikkupalat, jotka on leikattu savustetun brisketin reunoista tai porsaan vatsasta.

6. Lähellä sinua

Lähiruoan ja paikallisten tuotteiden arvostus on tullut jäädäkseen. Nyt puhutaan jopa hyperlokalisaatiosta eli pyrkimyksestä erittäin paikalliseen tuotantoon ja kulutukseen. Lihojen erikoisleikkuut kiinnostavat.

7. Umami

Umami on nyt kuuma juttu. Tätä viidettä perusmakua kuvataan usein sanoilla lihaisa, ruokaisa, täyteläinen ja pyöreä. Paistaminen, karamellisointi, grillaaminen ja savustus vahvistavat makua, joten grillatuista lihapullista löytyy kunnolla umamia. Seuraavaksi trendimauksi povataan makean ja umamin yhdistelmää: sweet and umami.

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-lihapullat

Lihapullat grillissä: 4 annosta, 60 min

  • 1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %)
  • 1 prk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa
  • 1 dl Pirkka korppujauhoja
  • 1 (100 g) sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl Pirkka tomaattisosetta
  • 4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 kananmuna
  • 1 ½ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Sekoita kerma ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi.

Lisää sipulit ja mausteet sekä jauheliha ja kananmuna korppujauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi.

Muotoile lihapullataikinasta noin 20 pyörykkää vedellä kostutetuin käsin. Nosta voideltuun grillinkestävään vuokaan ja peitä foliolla.

Grillaa pyöryköitä 200-asteisessa grillissä pizzakiven päällä kansi kiinni noin 25 minuuttia. Poista folio ja grillaa vielä 10 minuuttia, jotta pyörykät saavat väriä.

8. Kasvista grilliin

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-kasvikset

Vegepihvien ja -makkaroiden (meatless meats) valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti, ja kaupan hyllystä on helppo napata grilliin jotain kaikille sopivaa. Kasviksiin haetaan tuhteja makuja savustamalla, hiillostamalla ja pintaa polttamalla.

9. Pellettigrillit

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-pellettigrilli

Jenkeissä villitsevä pellettigrillaus kiinnostaa nyt myös suomalaisia. Pellettigrillien juju on siinä, että ne yhdistävät savustuksen ja tasaisen lämmöntuoton. Lisätwistiä saat makupelleteistä: testaa vaikka omenapuupellettejä possun kanssa.

Savustuksen suosio ei hiivu

Savustusvillitys ei näytä hälvenemisen merkkejä. Tartu trendiin helposti hyvällä perussavustimella, jonka käyttö ei vaadi kikkailuja. Buumi ulottuu lihoista ja kaloista nyt myös lisäkkeisiin. Esimerkiksi perunat, pavut tomaattikastikkeessa, voit, juustot ja jopa jälkkärit saavat savusta uusia ulottuvuuksia. Katso lisää savustusvinkkejä täältä.

10. Muotovalio

Selkeä muoto on pop! Kun käytät prässiä, jauhelihapihveistä tulee tasalaatuisia ja ne paistuvat samassa ajassa. Toinen trendi on lytätä pihvit littaniksi smash burger -tyyliin.

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-ideoita

11. Ulkona perillä

Retkeilyn suosio kasvoi viime kesänä. Pienet näppärät retkigrillit ja muut mukaan napattavat välineet lisäävät kokkailun mahdollisuuksia.

12. Kympin pihvi

Ravintolatason pippuripihvi onnistuu grillin ja valurautapannun yhdistelmällä. Ota pihvi pois pannulta, kun lihasnesteet alkavat tulla pintaan.

Muista myös grillausvälineet

Grillaus luistaa kunnon välineillä! Näillä grillausvälineillä näppisi eivät pala ja grillisi pysyy siistinä.

kesan-grillaustrendit-k-rauta-artikkeli-grillaustarvikkeet

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje