1. Pizza pitää pintansa: valitse sopivin pizzauuni
Nyt etsitään tapoja saada kotona leivotusta pizzasta entistä maukkaampaa. Rapean pohjan rakastajien toivelistalla ovat kunnon pizzauuni. Pitkään kylmäkohotettu taikina pääsee takuuvarmasti testiin, ja kiireinen oikaisee valmiin pakastetaikinan avulla.
K-Raudasta löydät laajan valikoiman erilaisia pizzauuneja: valitsetko sinä puu-, kaasu- vai sähkökäyttöisen mallin? Tutustu pizzauunien valikoimaan.
Vinkit pizzauunin valintaan:
1 Etsitkö kaasukäyttöistä pizzauunia, vai kokkaatko mieluummin pelleteillä tai puilla? Nopeimmin saat pizzat lautasille kaasukäyttöisellä uunilla, mutta puu- ja pellettitoimisilla uuneilla takaat pizzoihin aidon savun maun.
2 Missä aiot käyttää uuniasi? - minkä verran uunille on tilaa terassillasi? Haluatko mallin johon on saatavilla myös jalusta, vai asetatko uunin pöydälle?
3 Arvostatko näppäryyttä ja pienempää kokoa, ja aiot käyttää pizzauunia vain pizzojen paistamiseen? Valitse silloin pienempi malli, joka on helppo säilyttää ja ottaa myös mukaan.
4 K-Raudasta löydät niin edullisemmat näppärät mallit kuin ammattitason suuremmat pizzauunit.
Näillä valmistat kesän herkullisimmat pizzat:
2. Käytä pizzauuniasi monipuolisesti
Pizzauunilla paistat herkullisten italialaistyyppisten pizzojen lisäksi myös paljon muuta! Esimerkiksi Ooni-pizzauunien lisävarusteilla paistat kätevästi myös lihaa, kasviksia ja kalaa.
Vinkki: Kokeile pizzan pinnalle uutta suosikkia tulista 'nduja-salamilevitettä.
Kokoa näistä pizzauunin kylkeen täydellinen setti:
3. Kamadogrillaus: Low & slow
Jatkuvasti suosiotaan kasvattava Kamado-grillaus ei ole mikään uusi keksintö: se keksittiin 3 000 vuotta sitten Kiinassa, josta se levisi Japaniin. Japanista Yhdysvaltoihin se saapui toisen maailmansodan jälkeen. Todellinen trendi siitä on kuitenkin tullut vasta viime vuosina. Viime vuosina kamado-grillit ovat rantautuneet huippuravintoloista myös kotipihoille ja kesämökkien grillijuhliin.
Kamadot ovat keraamisia hiiligrillejä. Ne soveltuvat erinomaisesti pitkäaikaiseen Low&slow -savustamiseen, sillä lämpö säilyy tiiviissä grillissä pitkään tasaisena.
Näitä herkkuja kypsytellään nyt hitaasti kamadoissa:
- brisket eli naudan rinta
- tri tip, joka on leikattu kulmapaistin ja paahtopaistin vierestä jenkkityyliin
- burnt ends -pikkupalat, jotka on leikattu savustetun brisketin reunoista tai porsaan vatsasta.
Lue vinkit kamadogrillaukseen
Ryhdy kamado-grillaajaksi:
4. Grillattavat läheltä
Lähiruoan ja paikallisten tuotteiden arvostus on tullut jäädäkseen. Nyt puhutaan jopa hyperlokalisaatiosta eli pyrkimyksestä erittäin paikalliseen tuotantoon ja kulutukseen. Löytyykö sinun kesäkeittiöstäsi tänä kesänä lähiruokaa tai oman kasvimaan antimia?
5. Umami
Umami on nyt kuuma juttu. Tätä viidettä perusmakua kuvataan usein sanoilla lihaisa, ruokaisa, täyteläinen ja pyöreä. Paistaminen, karamellisointi, grillaaminen ja savustus vahvistavat makua, joten grillatuista lihapullista löytyy kunnolla umamia. Seuraavaksi trendimauksi povataan makean ja umamin yhdistelmää: sweet and umami.
Lihapullat grillissä: 4 annosta, 60 min
- 1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %)
- 1 prk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa
- 1 dl Pirkka korppujauhoja
- 1 (100 g) sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl Pirkka tomaattisosetta
- 4 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- 1 kananmuna
- 1 ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Sekoita kerma ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi.
Lisää sipulit ja mausteet sekä jauheliha ja kananmuna korppujauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Muotoile lihapullataikinasta noin 20 pyörykkää vedellä kostutetuin käsin. Nosta voideltuun grillinkestävään vuokaan ja peitä foliolla.
Grillaa pyöryköitä 200-asteisessa grillissä pizzakiven päällä kansi kiinni noin 25 minuuttia. Poista folio ja grillaa vielä 10 minuuttia, jotta pyörykät saavat väriä.
6. Tee tilaa kasviksille!
Juuri nyt grilliruoalle luodaan erilaisia kasvislisäkkeitä. Grilliin sopivat lähes kaikki kasvikset ja ne kypsyvät grillissä tuota pikaa. Tiesitkö, että grilliin sopivat myös esimerkiksi retiisi ja kurkku?
Top 3 takuuvarmat lisäkkeet: Coleslaw, grillatut varhaiskaalilohkot ja litistetyt uudet perunat.
Vegepihvien ja -makkaroiden (meatless meats) valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti, ja kaupan hyllystä on helppo napata grilliin jotain kaikille sopivaa. Kasviksiin haetaan tuhteja makuja savustamalla, hiillostamalla ja pintaa polttamalla.
Näillä grillailet kätevästi kasviksia:
7. Pellettigrilli hifistelyyn ja nautiskeluun
Pellettigrilli on kesän kuumin valinta! Haluaisitko yhdistää kotiuunin helppouden ja hiiligrillin herkullisen aromin? Valmista pellettigrillissä esimerkiksi burnt ends -briskettejä. Tutustu pellettigrillien valikoimaan.
Pellettigrillien juju on siinä, että ne yhdistävät savustuksen ja tasaisen lämmöntuoton. Lisätwistiä saat makupelleteistä: testaa vaikka omenapuupellettejä possun kanssa.
Näillä pellettigrillaajaksi:
8. Savustuksen suosio ei hiivu
Savustusvillitys ei näytä hälvenemisen merkkejä. Tartu trendiin helposti hyvällä perussavustimella, jonka käyttö ei vaadi kikkailuja. Buumi ulottuu lihoista ja kaloista nyt myös lisäkkeisiin. Esimerkiksi perunat, pavut tomaattikastikkeessa, voit, juustot ja jopa jälkkärit saavat savusta uusia ulottuvuuksia. Katso lisää savustusvinkkejä täältä.
Hanki savustin, valitse omasi:
9. Ulkona perillä: kuuletko metsän kutsun?
Retkeilyn ja luonnossa liikkumisen suosio kasvaa jatkuvasti. Poimi mukaasi välineet retkigrillailuun niin nälkä ei yllätä patikoidessa! Pienet näppärät retkigrillit ja muut mukaan napattavat välineet lisäävät kokkailun mahdollisuuksia.
Hanki välineet retkeilyyn:
10 Kiinnostavimmat grillausvälineet
Grillaus luistaa kunnon grillausvälineillä . Näppisi eivät pala ja grillisi pysyy siistinä.