K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Terassi rantasaunalle: Nyt tuli komea!

Saunamökin pieni terassi oli epäkäytännöllinen ja käyttöikänsä päässä. Uusi hulppea terassi yltää rantaan saakka. Katso kuvat, tuotteet sekä työvaiheet ja rakenna oma terassi rantasaunalle.

Saimaan rannalla, kallioisella mäntyrinnetontilla, seisoo vuonna 1967 rakennettu rantasauna. Rakennukseen kuuluu tupa sekä erillinen pukuhuone ja sauna. Pyöröhirret on aikanaan veistetty oman metsän puista.

Saunamökki on kesäisin yhden suvun ahkerassa käytössä, ja kesäkuusta elokuuhun siinä on asukkaita koko ajan.

Vanha terassi oli pieni ja epäkäytännöllinen

Mökin yhteyteen oli rakennettu aikoinaan puinen, pieni terassi, joka alkoi vähitellen tuntua pieneltä ja epäkäytännölliseltä. Asukkaat kaipasivat tilaa pöydälle ja tuoleille, aurinkotuoleille ja lasten puhallettavalle uima-altaalle. Haaveena oli, että rannassa voisi juoda päiväkahvit isollakin porukalla tai vain nautiskella auringosta.

Ongelmana oli myös pinnan kuumeneminen. Terassin puiset laudat oli käsitelty ruskealla maalilla, ja etelästä paistava aurinko lämmitti pinnan välillä polttavan kuumaksi.

Myös reitti saunasta uimaan oli hankala, koska ensin piti astua terassilta vanhalle rosoiselle betonialustalle ja taiteilla sitten epätasaisia ja korkeita kivirappusia pitkin laiturille. Laiturin pintalaudatkin olivat menneet kehnoon kuntoon.

Uusi terassi rakennettiin Cello-terassilaudasta

terassi-rantasaunalle-k-rauta-valmis

Asukkaat suunnittelivat, että tällä kertaa terassi rakennettaisiin painekyllästetystä puusta. Lopulta materiaaliksi valikoitui ruskea, painekyllästetty Cello-terassilauta. Sillä on leveyttä peräti 170 mm ja paksuuttakin hieman tavanomaista enemmän. Sen vuoksi terassi tuntuu erittäin jämäkältä.

Ruskea väritys sointuu mökin ruskeanmustaan sävyyn erinomaisesti. Terassi saa kuitenkin harmaantua luonnollisesti, ja sitä on tarkoitus huoltaa vain halkeilua ja tikkuuntumista ehkäisevällä värittömällä öljyllä.

Terassilta suoraan laiturille ja uimaan

terassi-rantasaunalle-k-rauta-laiituri

Uuden, yli 60-neliöisen terassin ja rappusten kautta pääsee nyt suoraan uudelleen laudoitetulle laiturille ja sieltä kätevästi uimaan. Uusitut, niin ikään ruskeasta Cello-terassilaudasta tehdyt uimarappuset ovat kovassa käytössä.

"Kokonaisuus on nyt kaunis ja yhtenäinen."

Asukkaiden mielestä kokonaisuudesta tuli kaunis ja yhtenäinen. Se on myös paljon kovemmassa käytössä kuin edeltäjänsä.

Ammattilaisen rakentama terassi: Työt sujuivat, budjetti piti ja valmista tuli viikossa

terassi-rantasaunalle-k-rauta-kollaasi

Terassin budjetti oli noin 5 000 euroa. Rakentamisesta vastasi terasseihin erikoistunut ammattilainen. Työt sujuivat erittäin hyvin, ja valmista tuli suunnitelmien mukaan eli noin viikossa.

Budjetti piti kutinsa, ja omistajat saivat työn osuudesta kotitalousvähennyksen. Näin isoon urakkaan kuluu paljon työtunteja, joten kotitalousvähennys on merkittävä etu kokonaiskustannuksissa.

Näin uusi terassi valmistui

terassi-rantasaunalle-k-rauta-rakentaja

Erityisleveä ja erityispaksu pintamateriaali toi sääsötä perustusten kustannuksiin.

terassi-rantasaunalle-k-rauta-pohja

Perustuksissa on käytetty järeän ristikoolauksen lisäksi tarvittavin välein 300×300 mm:n pihalaattoja

terassi-rantasaunalle-k-rauta-vatupassi

Rungon pohjana on ristiinkoolaus, joka tekee rungosta erittäin jämäkän. Pintamateriaaliksi valittu erityisleveä ja tavanomaista paksumpi ruskea Cello-terassilauta varmistaa, että koolausten väliksi riittää 800 mm. Normaalilevyistä pintamateriaalia käytettäessä koolauksia tarvittaisiin noin 600 mm:n välein.

terassi-rantasaunalle-k-rauta-alla

Terassin alle on asennettu musta maanrakennuskangas, joka ehkäisee kasvuston tunkeutumista lautojen välistä terassille.

terassi-rantasaunalle-k-rauta-tete

Noin viikon kestäneen projektin aikana rakentaja Arto Puikkoselle piti seuraa espanjanvesikoira Tete.

Näillä materiaaleilla terassi rakennettiin

Päämateriaalina käytettiin PEFC-sertifioitua painekyllästettyä ruskeaa Cello-terassilautaa, 170 mm × 33 mm.

terassi-rantasaunalle-k-rauta-PEFC

PEFC-merkki kertoo, että tuotteen valmistuksessa on käytetty kestävästi hoidettujen metsien puuta. Puun korjuu ja kuljetus sekä sahatavaran valmistus, varastointi ja myynti on toteutettu kestävän kehityksen tiukkojen laatukriteerien mukaan. Sertifioidulla prosessilla varmistetaan metsäluonnon moninaisuuden säilyminen ja metsien uusiutumiskyky.

Näillä uusilla tuotteilla kokonaisuus kruunattiin

  • Uudet PROF-laituriruuvit on valmistettu hapon kestävästä A4-teräksestä, joten ne kestävät myös vaativassa meri-ilmastossa.
  • Harvia Legend 240 GreenFlame -puukiukaan suuren lasiluukun takana loimuava tuli palaa puhtaasti. Mahtava kivimäärä (200 kg) takaa pehmeät löylyt.

Muista pitää terassista huolta

terassi-rantasaunalle-k-rauta-valmis

Tarkista aina ennen terassikauden alkua terassin kunto ja arvioi uuden öljykäsittelyn tarve. Pintojen öljyäminen lisää puun elinikää ja ehkäisee halkeilua. Olosuhteista ja käytöstä riippuen uusintakäsittely on tarpeen 1–2 vuoden välein.

Käytä väritöntä tai sävytettyä terassiöljyä. Sävytetty öljy suojaa puuta auringon UV-säteilyltä, jolloin puu ei harmaannu.

Terassin huolto-ohjeet lyhyesti

  • Pese terassi ennen huoltokäsittelyä terassipesuaineella, huuhtele ja anna kuivua.
  • Levitä ohut kerros öljyä esimerkiksi sienellä. Pyyhi pois ylimääräinen öljy, jota puu ei ehdi imeä.
  • Anna kuivua ja toista tarvittaessa