K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Laminaatin asennus vanhan lattian päälle

Onko suunnitelmissasi asentaa uusi laminaatti vanhan lattiamateriaalin päälle? Kokosimme sinulle lattia-asiantuntijan tietopaketin aiheesta, ole hyvä.

laminaatin-asennus-vanhan-lattiamateriaalin-paalle-cello-manty-glastonbury-laminaatti

Kun puhutaan vanhoista lattianpäällysteistä, on hyvä erottaa toisistaan alustaan liimatut ja kelluvat eli niin sanotut irtoasennetut. Kelluva tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä alustaan, jolloin lattia pääsee liikkumaan sisäilman muutosten mukaan. Pääsääntö on, että mitään kelluvaa ei asenneta toisen kelluvan asennuksen päälle. Näin varmistetaan hyvä lopputulos. Katso lisää vinkkejä uuden lattian asennuksesta vanhan lattian päälle.

Osaava ammattiasentaja pystyy parhaiten arvioimaan kulloisenkin kohteen, että onko vanhan lattian päälle asentaminen järkevä vaihtoehto vai pitääkö vanha lattia poistaa kokonaan ennen uuden asentamista. Vanhan lattian päälle asennettaessa osavastuu on aina myös asentajalla ja työn tilaajalla. Eli lattiavalmistaja ei korvaa ilmenneitä ongelmia, mikäli uusi lattia on asennettu siihen sopimattoman vanhan lattiamateriaalin päälle. Tiesitkö, että K-Raudan kautta voit tilata lattiaremontille myös tekijän. Yllättävän helppoon lattiaremonttiin – K-Raudan Remonttimestari.

Uuden lattian asentamista vanhan muovimaton päälle ei suositella

Vanhan muovimaton päälle uutta laminaattia, parkettia tai vinyylilattiaa asennettaessa voi ilmetä ongelmia. 60-80-luvuilla muovimaton asennusvaiheessa alustan tasaisuusvaatimukset eivät todennäköisesti ole olleet yhtä tarkat kuin nykyisin. Muovimaton alla oleva vanha betonialusta on vuosien saatossa kuivuessaan todennäköisesti heikentynyt alkuperäisestä. Betonialustan reunat tai nurkat ovat saattaneet vajota alaspäin. Mikäli tällaisen muovimattolattian päälle laitetaan laminaatti ja huoneiden reunoille tulee raskaita kalusteita, uusi laminaattilattia ei pysy tasaisena vaan voi vajota reunoilta.

Millainen takuu lattialle myönnetään?

Puupohjaisten lattiapäällysteiden ”vuosissa ilmoitetut takuut” sisältävät yleisimmin nämä kolme kohtaa:

Pinta ei kulu puhki siinä käytössä, johon se on suunniteltu. Puhkikulumaksi katsotaan yli 1 cm2 suuruinen alue, jossa runko on tullut selkeästi näkyviin. Tämä alue ei saa olla laudan kulmissa tai reunoilla. Normaali kodin lika ei tartu pysyvästi lattianpäällysteen pintaan. Auringonvalo ei vaikuta silminnähden lattianpäällysteen kuosin värisävyyn takuuaikana.

Uuden lattian takuu vanhan lattian päälle asennettaessa

Lattianpäällysteen valmistajat eivät pääsääntöisesti anna takuuta, että uusi lattianpäällyste soveltuisi asennettavaksi minkä tahansa vanhan lattianpäällysteen päälle. Suomen tuotevastuulaki ja rakennustyömaita koskevat takuuaikaiset säännöt. Näiden nojalla taataan kuluttajan oikeusturva.

Lattianpäällysteiden takuut (”elinikäinen takuu”, 20 vuoden takuu jne.) sellaisenaan takaavat tärkeitä asioita lattian käyttöön liittyen, mutta esimerkiksi ponttien kestävyyden ”takaa” tuotevastuisiin liittyvä lainsäädäntö sekä alan yleinen käytäntö myös kestävyyden suhteen. Vanhan lattian päälle asennusta suunniteltaessa on aina hyvä pitää mielessä, että vanhalla alustalla ja sen mahdollisella epätasaisuudella on suuri merkitys lattianpäällysteen kestoon. Myös mahdolliset muut tekijät vaikuttavat lopputulokseen. Tästä syystä paras vaihtoehto on poistaa vanha lattiamateriaali ja asentaa uusi lattia puhtaalle pohjapinnalle. Tällöin nähdään myös lattiarakenteiden kunto.

laminaatin-asennus-vanhan-lattiamateriaalin-paalle-cello-tammi-rugged-laminaatti

Kysy mitä vain lattiaremontista, remonttineuvontamme auttaa.

Katso myös video-ohjeet laminaatin asennukseen

Tutustu laminaattien valikoimaan!