K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Lattian asennus vanhan päälle - muista nämä asiat

Päivitetty 30.01.2024

Vanhaa lattiaa ei aina tarvitse poistaa uuden tieltä. Lattian asennus vanhan päälle on monesti mahdollista, kun huomioit muutaman seikan. Lue vinkit ja toteuta lattiaunelmasi!

HUOM! Taloyhtiöissä on hyvä varmistaa asennuslupa vanhan lattian päälle esimerkiksi isännöitsijältä.

Sopiva, tasainen pohja, oikeanlaiset liikuntasaumat ja riittävä limitys. Jos nämä toteutuvat, uuden lattian asennus vanhan päälle todennäköisesti onnistuu, lupaa Veli-Jussi Lietsala, jolla on vuosien kokemus lattiahommista sekä alan ohjeiden laadinnasta.

Lukkoponttiset lattiapäällysteet on helppo asentaa itse. Tutustu huolellisesti asennusohjeisiin, koska ponttisysteemeitä on useita, ja jokaiselle on oma oikea asennustapansa.

Lukkoponttisissa vinyyleissä on kahta tyyppiä: perinteiset LVT-vinyylit (Luxury Vinyl Tiles) ja uudemmat komposiittirunkoiset vinyylit. LVT-vinyylit taipuvat paremmin alustan mukaan. Komposiittivinyylit voi rinnastaa jäykkyydeltään laminaatteihin.

Onko pohja riittävän tasainen?

Lattian asennus vanhan päälle onnistuu, kun alusta on puhdas, kuiva, luja ja tasainen. Virallisten asennusohjeiden mukaan vanhat tekstiilipohjaiset muovimatot on poistettava lautaparkettien ja laminaattien alta. Kovat muovimatot sen sijaan voidaan jättää uuden lattian alle.

Vanhojen muovimattolattioiden tasaisuus pitää tarkastaa ennen asennusta, ja alusta vaatii lähes poikkeuksetta jonkinlaista tasoittamista.

Laminaatin ja vinyylit voit asentaa lautaparketin päälle. Muista tällöin asentaa väliin askelääntä vaimentava kerros. Kahta lautaparkettia tai kahta laminaattia ei saa asentaa päällekkäin. Kopina saattaa kertoa lattian epätasaisuudesta.

– Ihanne on, että uuden lattian alle jäävä pinta on luotisuora. Kunkin lattianpäällysteen tasaisuusvaatimukset löytyvät asennusohjeista. Pääsääntö on, että jyrkkää epätasaisuutta ei saa olla käytännössä lainkaan, mutta loivaa saa olla 1–3 millimetriä lattiametriä kohden, riippuen asennettavasta lattianpäällysteestä, Lietsala neuvoo.

lattian-asennus-vanhan-paalle-k-rauta-ak1

Puu elää – muista liikuntasaumat

Lattianpäällysteet elävät huoneilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluiden mukaan, ja siksi yhtenäinen lattiapinta ei saa olla kiinni tai pitävästi sidoksissa seiniin tai muihin kiinteisiin rakenteisiin.

Lautaparketit ovat sataprosenttisesti puuta ja laminaatitkin yli 95-prosenttisesti. Ilman korkea suhteellinen kosteus saa ne laajenemaan ja kuiva huoneilma kutistumaan. Laminaatti elää vähintään millin lattiametriä kohden lattialautan molemmilla sivuilla ja päädyissä. Lautaparketti elää hieman enemmän. Muista ohjeiden mukaiset liikuntasaumat myös vinyylilattioissa!

Painavat huonekalut saattavat joskus estää lattian luonnollisen elämisen. – Lattian ritinä ja etenkin narina kesällä ja syksyllä ovat merkkejä siitä, että lattia on puristuksissa. Avaa tällöin jalkalistoja ja varmista, että liikuntavaroja on joka kohdassa, Lietsala ohjeistaa.

Riittävä limitys päätysaumoihin

Jotta lattian asennus vanhan päälle onnistuu ja rakenteesta tulee kestävä ja tukeva, päätysaumojen limityksen pitää olla riittävä. Tämä tarkoittaa sitä, että vierekkäisten rivien päätysaumojen etäisyyden on oltava vähintään 30 cm.

Jos etäisyys jää pienemmäksi, päätysauman viereiset laudat eivät tue rakennetta ja kyseinen kohta pääsee painumaan. Näin tapahtuu etenkin kulkuväylillä ja huonekalujen jalkojen alla.

Lattian asennus vanhan päälle ei ole vaikeaa, kunhan pidät mielessäsi muutaman ammattilaisen neuvon. Katso ohjeet vinyylilankun ja vinyylilattian asennukseen tästä!

lattian-asennus-vanhan-paalle-k-rauta-ak2

Lattian asennus – näillä onnistut!

Laminaatti:

  • laminaattileikkuri katkaisuihin
  • pistosaha kavennuksiin ja patterien putkien ohituksiin
  • tikkisaha ovenkarmien lyhennyksiin
  • mitta ja kynä
  • etäisyyskiilat seinien viereen liikuntasaumoihin
  • kunnollinen lyöntikapula

Parketti:

(edellisten lisäksi)

  • pöytä- tai käsisirkkeli
  • parkettirauta

Vinyylilankku:

  • mattopuukko, komposiittivinyyleille katkaisuihin käy laminaattileikkuri
  • pistosaha tai sirkkeli kavennuksiin

Vinkki:

Vinyylilankku on ihanteellinen lapsi- ja koiraperheen lattia, sillä se on erittäin kestävä, mutta silti pehmeä ja hiljainen jalan alla. Se sopii myös kerrostaloon, kun halutaan välttää askeläänien aiheuttamaa melua. Vinyylilankku kestää laminaattiakin paremmin kosteutta ja roiskeita. Katso ohjeet vinyylilankun asennukseen tästä!

Valitse kotiisi täydellinen lattia 

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin