K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Akkukäyttöinen puhallin Ryobi RY36BLXB-0 MAX POWER 36V

Päivitetty 28.11.2022

K-Raudan uudet työvälineet pääsevät kuukausittain testiin. Tällä kertaa Ryobin akkukäyttöistä puhallinta kokeiltiin omakotitalon pihamaalla lehtien puhalluksessa ensilumen jo tultua. Katso, miten puhallin selviytyi urakasta ja mitä mieltä testaaja oli tästä turbo-napillisesta koneesta.

Muutaman vuoden omakotitalossa asuneena joka vuotinen lehtien haravointi ei enää jaksa innostaa, joten olemme kokeilleet apuvälineenä sähkö- ja akkukäyttöistä puhallinta. Kummankin kanssa ongelmaksi on muodostunut märät lehdet, joiden siirtämiseen puhallusteho ei ole kunnolla riittänyt. Tästä syystä oman puhaltimen hankintaa on toistaiseksi lykätty. K-Raudan ansiosta meille tarjoutui kuin sattumalta mahdollisuus päästä testaamaan Ryobin 36V Max Power puhallinta, joten odotin innolla, miten järeämpi puhallin suoriutuu tehtävästä.

Ensivaikutelma puhaltimesta

tuotetesti-akkukayttoinen-puhallin-ryobi-ry36blxb-0-max-power-36v-krauta-laturissa

Tuotteen laatikko oli kompaktin kokoinen ja olinkin aluksi hieman skeptinen laitteen suhteen. Laatikosta paljastui kolmiosainen palapeli, jonka kasaamiseen ei tarvinnut onneksi aivonystyröitä juuri vaivata. Lopputuloksena syntyi kuitenkin odotukset ylittänyt, selkeästi perinteistä 18V puhallinta huomattavasti jämäkämmän tuntuinen kapine.

Perinteisen liipaisimen lisäksi silmiin pistää laitteen kahvassa oleva rulla, jolla kaasu on mahdollista lukita haluttuun asentoon, joten sormi ei puudu pidemmässäkään puhallussessiossa. Rulla on säädettävissä ajon aikana peukalolla ja vaikka säädin on laitteen vasemmalla puolella, on se sijoitettu niin, että säätäminen onnistuu kummalla kädellä tahansa. Laitteen päällä on lisäksi niin ikään peukalolla käyteltävä turbo-nappi, jolla saadaan kaikki ilo ja märemmätkin lehdet irti.

tuotetesti-akkukayttoinen-puhallin-ryobi-ry36blxb-0-max-power-36v-krauta-turbo-nappi

Testissä 6.0Ah:n akku ja pikalaturi

Laitteen mukana testiin tuli lisäksi yksi 6.0Ah:n akku ja pikalaturi. 36V:n akku oli itselle uusi tuttavuus ja se yllätti tuhdin kokonsa ja erityisesti painonsa puolesta. Akussa on kuitenkin liikuttelua helpottava kantokahva, jonka avulla suuresta akusta saa pitävän otteen vähän hennommillakin kourilla. Akun jäljellä oleva varaustaso ilmaistaan neljällä valolla. Latauksen aikana valot palavat jatkuvasti ja niistä onkin helppo tarkastaa latauksen edistyminen.

Myös laturissa on erilaisia valoja ilmaisemaan latauksen tilaa ja mahdollisia virhetilanteita. Latauksen aikana laturissa hurisee hiljainen tuuletin, joten lataus ei ole täysin äänetön, eikä herkkäunisten kannatakaan suorittaa latausta makuukamarissa. Tavallisen viisihenkisen perheen taustameluun laturin vaimea hurina kuitenkin katoaa, eikä se missään nimessä ole häiritsevä, vaikka samassa tilassa oleskelisikin.

Puhaltimen käyttö

tuotetesti-akkukayttoinen-puhallin-ryobi-ry36blxb-0-max-power-36v-krauta-pihalla

Ensi töikseen akku tulee ladata täyteen, joten akku kiinni ja lataamaan. 6.0A:n akun lataaminen tyhjästä täyteen testiin tulleella pikalaturilla kesti noin 75 minuuttia. Tämän jälkeen päästään itse asiaan. Malttamattomana suoritin ensimmäisen testin luonnollisesti sisätiloissa, mikä oli jälkikäteen ajateltuna kohtuullisen huono ajatus: olohuoneen toisessa päässä kampaus meni uusiksi ilman turbo-nappiakin. Perhesovun ja yleisen järjestyksen kannalta suosittelen kuitenkin sisätiloihin edelleen imuria, vaikka pienet ja isommat roskat, lasten lelut ja viherkasvit saavat Ryobin ansiosta kyytiä myös sisätiloissa.

Ennen testilaitteen saapumista kevyt ensilumi oli ehtinyt maahan, joten testi eroaa hieman perinteisestä syksyisestä lehtien siivoamisesta. Olin testiä varten tai laiskuuttani jättänyt hieman lehtiä haravoimatta. Lehtiä olivat ensin syyssateet kastelleet ja ensimmäiset yöpakkaset sitten jäädyttäneet maahan ja toisiinsa kiinni. Aikaisempien kokeilemieni puhaltimien kanssa märät lehdet ovat osoittautuneet usein liian raskaiksi ja haravaa on pitänyt käytellä hieman liian tiuhaan. Jännityksestä täristen käynnistinkin puhaltimen ja osoitin tuutin kohti ohuen lumipeitteen alla piilottelevia lehtiä. Yllätys oli melkoinen ja jäiset lehdet alkoivat irtoilla ja siirtyä puhaltimen osoittamaan suuntaan. Kuivien lehtien kanssa pienempikin puhallusteho riitti hyvin, kun lehtiä ei ollut ehtinyt vielä kertyä samaan kasaan suurta määrää. Lehtien lisääntyessä puhallustehoa piti luonnollisesti pikkuhiljaa kasvattaa. Liipaisin pohjassa siirtyikin sitten sujuvasti hieman suurempikin kasa ja turbo-vaihteella irtosi myös tiukemmin jäätyneet lehdet. Näiden testien perusteella myös märät lehdet laitteella todennäköisesti siirtyvät, vaikken sitä yllättäneen talven takia päässytkään suoraan testaamaan. Pelkästään perinteistä liipaisinta käytellessä sormi olisi todennäköisesti tullut kipeäksi, joten vakionopeudensäädin on erittäin tervetullut lisä. Pelkkä laite painaa 3 kg ja akun kanssa painoa kertyy yhteensä 5,8 kg. Pidempään työskennellessä paino alkaa tuntua vähän karskimmankin työmiehen kädessä ja kättä voi joutua vaihtamaan silloin tällöin. Hallintalaitteiden sijoittelu mahdollistaa kuitenkin työskentelyn molemmilla käsillä, joten käden vaihtaminen ei haittaa työskentelyä. Painopiste puhaltimessa on optimaalinen ja puhaltaessa laitteen etupää painuu hiukan alaspäin, jolloin työskennellessä ei tarvitse rasittaa rannetta, vaan puhallin on lähes automaattisesti oikeassa kulmassa.

Turbo-nappia säästelemättä 6.0Ah:n akulla riitti huvia noin 30 minuuttia. Ryobi lupaa 5.0A:n akulle työskentelyaikaa käyttötavasta riippuen 18–84 minuuttia ja oma kokemukseni tukee tätä. Jos työmaa on suurempi, eikä malta odotella, on kaksi akkua suositeltavaa. Hieman kevyemmällä kaasujalalla päästään varmasti lähemmäs 60 minuutin työskentelyaikaa, jolloin toinen akku on jo lähes käyttövalmiina. Hinta on usein itselle suurin este ja tässäkin tapauksessa jo akun ja laturin kanssa puhaltimen kokonaishinta on melko korkea, jolloin pelkästään puhallinta varten yhden ylimääräisen akun hankinta ei välttämättä ole järkevää. Jos kuitenkin talosta löytyy jo entuudestaan Ryobin 36V:n työkaluja tai niitä on tarkoitus haalia lisää, on kaksi akkua perustelua. Silloin puhallin puolustaa kyllä paikkaansa myös selässä kuljetettavien polttomoottorikäyttöisten puhaltimien rinnalla.

Tammikuussa 2022 tämä Ryobin puhallin on ollut Euroopan tehokkain akkukäyttöinen lehtipuhallin ja puhallustehoksi luvataan 306 km/h tai 20.7 m3/min. Käytön aikana matalammalla teholla puhallin vaikuttaa perinteiseltä 18V:n akkupuhaltimelta, mutta kaasu pohjassa ja viimeistään turbo-vaihteella huomaa nopeasti, että kyseessä on täysin eri laite. Markkinointimateriaalin mukaan kyseessä on Whispertm-sarjan puhallin ja suuresta tehosta huolimatta laitteen ääni on maltillinen. Luonnollisesti kuitenkin erilaisten suojavarusteiden, kuten mm. kuulosuojainten käyttö on silti suositeltavaa. Suuren puhallustehon ansiosta pienet kivet ja muut roskat saattavat lentää yllättävänkin kauas, joten muiden ihmisten ja esimerkiksi autojen lähistöllä työskennellessä kannattaa olla tarkkana.

tuotetesti-akkukayttoinen-puhallin-ryobi-ry36blxb-0-max-power-36v-krauta-kaytossa

Perinteisten lehtien puhaltelun lisäksi meillä puhallinta on harkittu myös pihakäytävien ja taloa ympäröivän sepelikaistaleen puhdistukseen. Kesällä ruohoa leikatessa tai trimmerillä huiskiessa leikkuujätettä jää usein pihatielle ja niiden jatkuva harjaaminen käy jo työstä. Tähän käyttöön Ryobin puhallin sopi myös erinomaisesti. Kohtuullisen pienellä teholla lehdet, roskat, irtohiekka ja pienet kivet lähtivät pihatieltä, eikä harjaa tarvittu lainkaan. Sepelin seasta esiin puskevat rikkaruohot tulee usein trimmerillä siivottua, mutta katkenneiden heinien siivoaminen sepelin seasta on täysin mahdoton tehtävä. Sopivan pienellä teholla puhaltaessa sepeli jäi vielä paikalleen, mutta ylimääräiset roskat sai pienellä vaivalla siivottua ja vuoden mies -palkinto oli jälleen askeleen lähempänä.

Kokeilin puhallella myös ohutta lumikerrosta ja senkin sain kyllä siivottua sekä pihatieltä, että aurinkopaneelien päältä, mutta luultavasti suurempiin lumenluontiurakoihin kannattaa kuitenkin harkita esimerkiksi Ryobin lumilinkoa. Katolla kiipeillessäni kokeilin irrotella tiilikatolle kertynyttä sammalta, mutta mahdollisesti pakkasen takia tulosta ei kuitenkaan syntynyt. Rännien puhdistuksen kanssa oli vähän sama tilanne, mutta kunhan kesäisemmät säät koittavat, raahaan puhaltimen kyllä uudestaan katolle.

tuotetesti-akkukayttoinen-puhallin-ryobi-ry36blxb-0-max-power-36v-krauta-pihalla

Plussat

  • Puhallusteho
  • Hallintalaitteiden sijoittelu
  • Vakionopeudensäädin
  • Säilytys pienessä tilassa
  • Soveltuu monipuolisesti erilaisiin puhdistustöihin

Miinukset

  • Kokonaisuuden hinta, jos puhallin on ainoa Ryobin 36V:n työkalu

Kehitettävää

  • Sammalen ja muun tiukemmin kiinniolevan tavaran irrottamisessa voisi olla hyötyä vielä hieman enemmän supistavasta suukappaleesta. Tällöin puhaltimen käyttö voisi olla vielä nykyistä monipuolisempaa.

Osta Ryobin puhallin omaksi K-Raudasta 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin