K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Akkupainepesuri Ryobi RY18PWX41A-125 18V

Päivitetty 27.06.2022

Kuluttajat testaavat kuukausittain K-Raudan työvälineitä. Ryobin uusi akkupainepesuri pääsi perusteelliseen testiin rivitalon pihamaalla niin ruohonleikkurin, terassin, pihalaattojen kuin myös polkupyörän pesussa. Katso testaajan havainnot pesurista!

K-Raudan tuotetestaajaksi valinta

Toukokuun loppupuolella huomasin sähköpostiini kilahtaneen ilmoituksen, että minut on valittu Ryobin akkupainepesurin testaajaksi (Ryobi RY18PWX41A-125 18V). Olinkin miettinyt painepesurin hankkimista, koska rivitalossa asuessani minulla ei ole mahdollisuutta ottaa vettä suoraan vesipisteestä ja lisäksi verkkovirran saaminen pesurille on haastavaa. Näiden rajoitusten vuoksi olen pessyt auton renkaat, polkupyörän ja terassikalusteet Kärcherin OC3 -matalapainepesurilla, mutta sen pienen vesisäiliön takia joudun ravaamaan sisällä useita kertoja mitä tahansa pestessä.

Olin tutkinut Ryobin akkupainepesuria hieman aiemmin Ryobin kotisivuilla ja katsonut useamman YouTube -videon asiaan liittyen, mutta ajattelin kuitenkin pärjääväni nykyisellä matalapainepesurillani. Tässä vaiheessa satuin huomaamaan K-Raudan sivulla haun Ryobin akkupainepesurin tuotetestaajaksi ja ajattelin kokeilla onneani. Ei voi sanoa muuta kuin, että kannatti osallistua! Yllätyksekseni huomasin, että voittamani tuote oli vielä pykälää uudempi malli tutkimastani akkupainepesurista, johon verrattuna uuden mallin maksimipainetaso on melkein tuplaantunut 22 baarista 41 baariin.

Alkutuntuma ja ensimmäiset koeajot

ryobi-akkupainepesuri-ry18pwx41a-125-pakkauksen-sisalto-poydalla-krauta

Seuraavalla viikolla sain ilmoituksen, että tuote olisi noudettavissa lähimmästä K-Raudasta. Päätin noutaa tuotteen heti töiden jälkeen ja kotiin päästyäni tutkin, että mitä kaikkea paketti pitää sisällään. Pakettiin kuuluu itse painepesurin runko, metallivarsi, 3-in-1 -suutin, 2,5 Ah Lithium+ -akku (compact -mallinen), akkulaturi, adapteri pullolle (max. 2 l) ja 6 metrin syöttövesiletku sihdillä (+ kellukkeella). Olin positiivisesti yllättynyt akkupainepesurin jämäkästä rakenteesta, joka antoi hyvän laatuvaikutelman. Tässä vaiheessa huomasin, että ilman akkua painepesuri kaatuu herkästi eteenpäin, jos metallivarsi ja suutin ovat paikallaan. Akun (2,5 Ah) kanssa tuote pysyy juuri ja juuri pystyssä tasaisella pinnalla, mutta kaatuu pienestäkin tärähdyksestä.

Ensimmäisenä testasin pulloadapteria 1,5 l pullon kanssa, joka isketään suoraan kiinni akkupainepesurin liittimeen. Aluksi epäröin, että kestääkö liitäntä vettä täynnä olevan pullon painoa, mutta pelkoni osoittautui aivan turhaksi. Tässä kannattaa kuitenkin huomata tarkastaa, että pullo ja adapteri on kunnolla kiinni painepesurin liitännässä, ettei pullo yhtäkkiä tipahda maahan niin kuin itselläni kävi. Tässä vaiheessa testailin eri painetasoja (7, 22 ja 41 bar) ja 3-in-1 -suuttimen eri moodeja (turbosuihku, 15° viuhkasuihku ja kastelusuihku. Ensi tuntumaltaan turbo- ja viuhkasuihkuilla lika tuntui irtoavan hyvin 22 ja 41 baarin painetasoilla, kun taas kastelusuihku vaikuttaisi olevan tarkoitettu lähinnä kukkien kasteluun matalimmalla painetasolla ja korkeammilla tasoilla helposti irtoavan lian huuhteluun. Varsinkin kahta korkeampaa painetasoa käyttäessä 1,5 l vesipullo tyhjenee hetkessä, joten näitä varten kannattaa käyttää erillistä vesisankoa tai vesijohtovettä. Pulloadapteri onkin parhaimmillaan esim. likaisen maastopyörää huuhtoessa ennen autoon laittoa, mutta tähänkin suosittelen varaamaan vähintään pari pulloa vettä.

Ruohonleikkurin ja pihalaattojen pesua

ryobi-akkupainepesuri-ry18pwx41a-125-ruohonleikkurin-pesu-pesurilla-krauta

Ensimmäisen todellisen pesukohteeksi valitsin ruohonleikkurin, jota ei oltu puhdistettu hetkeen kunnolla. Täytin 30 litran saavin melkein täyteen vettä ja iskin 6 metrin imuletkun sinne, mutta tässä huomasin, että imuletku kannattaa ennen pesua upottaa kokonaan veteen, ettei painepesuri joudu pyörimään pitkään kuiviltaan. Ruohonleikkurin pesu kävi nopeasti 15° viuhkasuutinta ja keskimmäistä painetasoa käyttäen. Tässä vaiheessa huomion kiinnitti akkupainepesurista kuuluva ääni, kun liipaisimesta päästää irti. Ääni kuulostaa kuin jokin pyörisi hetken aikaa tyhjää, vaikka vettä ei enää suuttimesta tule ulos. Ruohonleikkurin pesun jäljiltä jäi vielä reippaasti vettä jäljelle ja akussa tuntui riittävän vielä kapasiteettia, joten päätin pestä likaisen näköiset pihalaatat. Pihalaattojen pesuun valitsin 15° viuhkasuuttimen ja korkeimman painetason, jota käyttäessä huomasin lian irtoavan silmien edessä. Samalla katkesi suurin osa heinänkorsista, jotka yrittivät tunkeutua laattojen välistä. Ei yhtään huono suoritus akkukäyttöiselle painepesurille!

ryobi-akkupainepesuri-ry18pwx41a-125-pihalaattojen-pesu-pesurilla-krauta

Betonilaattojen pintaan tarttunut sammal osoittautui hieman kovemmaksi palaksi painepesurille, mutta turbosuutinta käyttäen sammal tuntui irtoavan kohtuullisen helposti laatan pinnasta. Näiden operaatioiden jälkeen vedenpinta alkoi jo lähestymään saavin pohjaa, joten päätin lopetella tältä erää. Lopettaessa pesun tarkastin 2,5 Ah akun varauksen, jolloin huomasin akun näyttävän enää yhtä pykälää neljästä. Olin jopa hieman yllättynyt energiankulutuksesta, mutta se tuntuu kuitenkin olevan järkevällä tasolla verrattuna akkupainepesurin tuottamaan maksimipaineeseen. Olin käyttänyt pesuria arviolta 15 minuuttia, joten pitkä aikaisempi työskentely vaatii useamman akun käyttämistä. Akkupainepesurisarjan mukana tuleva laturin lataustehoksi on ilmoitettu 1,5 Ah/h, joten akun täyteen lataamiseen menee noin 2 tuntia.

Terassin peseminen ennen öljyämistä

ryobi-akkupainepesuri-ry18pwx41a-125-terassin-pesu-pesurilla-krauta

Takapihan terassi alkoi näyttää jo kaipaavan öljyämistä, mutta terassilaudat piti saada puhtaaksi ennen käsittelyä. Ei muuta kuin saavi täyteen vettä ja Ryobin akkupainepesuri käyntiin. Viuhkasuutin tuntui tässä työssä olevan kaikista parhain vaihtoehto toiseksi korkeimmalla painetasolla, mutta pinttyneempään likaan auttoi paineen korottaminen korkeimmalle painetasolle. Parista kohtaa terassilauteiden välistä kasvoi sammalta, mutta nämä tuntuivat irtoavan helposti turbosuutinta käyttäen maksimipainetasolla. Ensimmäinen saavillinen (30 litraa) kului suurimman osan liasta irrottaessa, jonka jälkeen täytin saavin uudelleen melkein täyteen. Jatkaessani pesua saavin täytön jälkeen Ryobin akkupainepesurin akku (2,5 Ah) tyhjeni, mutta homma jatkui toisella akulla (5,0 Ah), jolla sain terassin pesun tehtyä loppuun. Tämä vahvistaa havaintoni edelliseltä kerralta, että Ryobi RY18PWX41A-125 -setin mukana tullut akku kestää 10-20 minuuttia pesua riippuen mitä painetasoa käyttää, joka vastaa noin 30 litran vesimäärää. Isomman akun (Ryobi RB1850X 18V 5,0Ah) varaustaso pesun jälkeen näytti vielä kolmea pykälää neljästä, joten loogisesti käyttöaika vaikuttaisi vähintään tuplaantuvan tätä akkua käyttäessä.

Polkupyörän ja pihakalusteiden pesua

ryobi-akkupainepesuri-ry18pwx41a-125-polkupyoran-pesu-pesurilla-krauta

Polkupyörää pestessä, varsinkin sähköpyörää, pitää huomioida, ettei ruiskuta vettä korkealla paineella herkkiin kohtiin. Tässä Ryobissa oleva painetason säätö osoittautuu erittäin käteväksi. Polkupyörän pesussa käytin pulloadapteria, johon liitin 1,5 litran vesipullon. Polkupyörän yleishuuhtelussa kastelusuihku matalimmalla painetasolla toimi hyvin, mutta viuhkasuuttimella (matalin painetaso) sai pinttyneemmän lian melko hyvin irrotettua ilman pesuaineiden käyttöä. Matalimmallakin painetasoa käyttäen tuli todettua, että yhdellä 1,5 litralla vettä ei paljoa pestä, joten tähän hommaan kannattaa varata vähintään 2-3 pulloa vettä. Polkupyörän pesun jälkeen akussa riitti vielä virtaa, joten päätin pestä terassikalusteet samalla vauhdilla. Terassikalusteiden pesussa käytin noin 20 litraa vettä, jonka jälkeen akun varaus näytti vielä kolmea pykälää neljästä, joten energiankulutus matalimmalla painetasolla vaikuttaa olevan huomattavasti alhaisempi kuin korkeimmalla painetasolla.

Akun keston testaamista

Päätin testata setin mukana tulevan 2,5 Ah akun kestoa korkeimmalla painetasolla viuhkasuutinta käyttäen. Pesukohteeksi valitsin tehtävään terassin valokatteen, jonka päälle oli jäänyt viime vuodelta roskaa, kuten lehtiä ja koivun siemeniä. Akkupainepesuri ”sammui” ekan kerran n. 8 minuutin jälkeen, jonka jälkeen kokeilin jatkaa pesua, mutta pesuri hyytyi hetken päästä. Tässä vaiheessa ajastin näytti 8 minuuttia 38 sekuntia, mutta todellinen käyttöaika on muutaman sekunnin vähemmän, koska käynnistin itse ajastimen ja sammutin sen. Testin jäljiltä akku oli yllättävän lämmin ja akku ei lähtenyt latautumaan ylilämmön takia, vaikka ennen akun laittamista laturiin oli kulunut noin 10 minuuttia pesemisestä. Muutaman minuutin päästä akku oli jäähtynyt riittävästi ja laturi alkoi automaattisesti lataamaan akkua. Testin aikana vettä kului noin 20 litraa, joten korkeimmalla painetasolla energiankulutus on melko suurta, mutta vedenkulutuskin melko korkea (noin 160 l/h). Setin mukana tulevaan akkuun verrattuna, 5,0 Ah akulla tuntui saavan jo järkevän käyttöajan suurimpaan osaan askareista, mutta huonona puolena on sen tuoma lisäpaino.

Tulevia pesukohteita ja saatavilla olevia lisävarusteita

En kerennyt testijakson aikana kokeilemaan tuotteen sopivuutta auton pesussa, mutta se on tarkoitus toteuttaa lähiaikoina. Tähän liittyen huomasin, että tuotteeseen on myös saatavilla vaahtopesusuutin (Ryobi RAC748), mutta sitä ei ollut saatavilla lähellä olevissa K-Raudoissa. Lisäksi tuotteeseen on saatavilla lukuisia muitakin lisäosia, kuten ikkunalasta, vesisäiliöitä, harjoja ja erilaisia suuttimia. Huomasin myös ilokseni, että akkupainepesuriin käy normaalit puutarhaletkujen pikaliittimet, joten tätä varten ei tarvitse hankkia erikseen erikoisadapteria pesurin liittämiseksi suoraan vesihanaan.

Tehokas ja helposti mukana kulkeva akkupainepesuri rajallisella käyttöajalla

Yhteenvetona yllä mainituista ja parista muusta pesu-urakasta Ryobin akkupainepesurilla (RY18PWX41A-125 18V) voin todeta, että tuote on sopiva kohteissa, joissa ei ole saatavilla vettä hanasta tai verkkovirtaa, kuten kesämökillä tai veneen pesussa järven rannalla. Tuotteen laatu yllätti itseni positiivisesti, mutta muutamissa kohteissa olisi parantamisen varaa, kuten imuletkun ja pulloadapterin liitoskappaleiden muovi on heppoisen oloista. Lisäksi tuotetta suunnitellessa olisi voitu ottaa huomioon paremmin, että tuote pysyy pystyssä paremmin. Akkupainepesurin 3-in-1 -suutin ja näiden eri suuttimien käytöllä eri painetasoilla pystyi valitsemaan kätevästi sopivan painetason työtehtävään, jolla sai tehokkaasti irrotettua melkein kaiken tiukassakin olevan lian. Akkupainepesurin tuottamalla korkealla paineella on kuitenkin hintansa, joka näkyy lyhyessä akun kestossa käytettäessä korkeinta painetasoa. Täten suosittelen vähintään toisen akun hankkimista, jonka tulisi olla vähintään kapasiteetiltaan saman suuruinen tai isompi kuin mukana tuleva akku. Ryobin akkupainepesuri ei täysin korvaa normaalia painepesuria johtuen rajallisesta käyttöajasta ja alemmasta painetasosta, mutta toimii erittäin hyvin nopeissa ja satunnaisesti isommissa askareissa.

Hyvät puolet

  • Helposti mukana kuljetettava
  • Painepesurin runko on jämäkkä ja metallivarsi on kestävän oloinen
  • Yllättävän korkea painetaso akkupainepesuriksi
  • Suuttimessa itsessään kolme erilaista suutinpäätä
  • Painetason säätö (7, 22 ja 41 bar)
  • Mahdollistaa pesemisen missä tahansa sankosta/pullosta vettä imemällä, mutta myös suoraan vesipisteestä erillisellä adapterilla
  • Lisäosia saatavilla

Huonot puolet

  • Melko painava ison akun kanssa
  • Laite ei meinaa pysyä pystyssä itsestään ja kaatuu herkästi pienestä tärähdyksestä
  • Imuletkun ja pullosuuttimen liitoskappaleet pesuriin ovat heppoisen oloisia
  • Korkea energiankulutus korkeammilla painetasoilla

Osta Ryobin akkupainepesuri K-Raudasta 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje