Vinkit ruohonleikkurin valintaan

Tiedätkö, millainen ruohonleikkuri sopii parhaiten sinun pihallesi? Katso vinkit ruohonleikkurin valintaan ja valitse käyttötarkoitukseesi sopivin vaihtoehto.

Ruohonleikkuria valitessa tärkeimmät kriteerit ovat pihan koko ja pinnanmuodot. On myös hyvä miettiä, miten paljon haluaa itse puutarhassa häärätä ja valita kone sen mukaan. Ruohonleikkuria valitessa on syytä myös ottaa huomioon sen paino, käynnistysmekanismi ja käyttöergonomia. Keräävää laitetta tarvitaan, jos leikkuujätteen haluaa talteen jo leikatessa.

Huomioi, kun hankit ruohonleikkuria:

  • Kuka laitetta käyttää? (käynnistys, paino, liikuttelu, ergonomiset säätömahdollisuudet)
  • Miten iso on leikattava alue?
  • Haluaako leikkuujätteen kerätä talteen tai hyödyntää kasvussa?

Muista ruohonleikkuria huollettaessa:

  • Puhdista leikkuualue heti leikkaamisen jälkeen.
  • Vaihda polttomoottorilla varustetun koneen öljyt kerran vuodessa.
  • Vaihda koneen ilmansuodatin käyttökuukausien aikana kerran kuussa.
  • Säilytä kone sateensuojassa.
  • Säännöllinen huolto ja puhdistus saavat koneen säilymään käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään.

Polttomoottorilla varustetut ruohonleikkurit

Polttomoottorilla varustettu ruohonleikkuri soveltuu parhaiten keskikokoiselle ja suurelle pihalle. Leikattavan alueen suuruudesta riippuu, minkälainen koneen on oltava teholtaan. Hyvä perussääntö käytettävyyden kannalta on, että mitä leveämpi leikkuuleveys koneessa on, sitä parempi on, että koneessa on veto-ominaisuus. Näin koneen käyttö on helpompaa.

Suurta alaa on kevyempi ajaa silloin, kun koneessa on suuremmat pyörät. Kun leikkuujätteestä ei ole haittaa, kannattaa valita sivulle heittävä malli. Bioleikkaava kone hienontaa leikkuujätteen niin pieneksi, että se maatuu helposti. Keräävä kone taltioi leikkuujätteen, jonka voi tyhjentää säiliöstä vaikka kompostiin. Polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit vaativat bensaa ja säännöllistä öljynvaihtoa.

Akkuleikkuri

Akku- ja sähkökäyttöiset ruohonleikkurit soveltuvat parhaiten pienelle ja keskikokoiselle pihalle. Näiden koneiden leikkuuleveys on yleensä hieman kapeampi kuin polttomoottorikäyttöisissä. Akku- ja sähkökäyttöiset ruohonleikkurit ovat hiljaisia, kevyitä käynnistää ja mukavia käyttää. Ne eivät vaadi tankkausta, mutta akkukäyttöisessä on otettava huomioon latausaika. Sähkökäyttöinen kone vaatii kaverikseen usein riittävän pitkän jatkojohdon. Akku- ja sähkökäyttöistä ruohonleikkuria valitessa on hyvä ottaa huomioon leikattavan alueen koko ja valita koneen teho sen mukaisesti. Akullisiin ruohonleikkureihin kuuluu myös robottiruohonleikkuri, joka hoitaa pihasi siistiksi omatoimisesti läpi kesän.

Voitokas valinta: Akkuruohonleikkuri FXA 40V voitti TM Rakennusmaaliman akkuruohonleikkurivertailun 4/2018. ”FXA:n leikkuujälki on erinomaista ja se saa joukon ainoana arvosanaksi 9" todetaan jutussa. Se oli myös vertailun edullisin akkuruohonleikkutri.

Sähkökäyttöiset ruohonleikkurit

ovat käytössä hiljaisia, kevytkäyttöisiä ja päästöttömiä. Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri onkin nappivalinta pienten ja keskisuurten nurmikoiden siistimiseen.

Ajettavat ruohonleikkurit

Ajettavat ruohonleikkurit soveltuvat suurille leikkuualueille. Niitä on saatavilla sekä mekaanisilla että automaattivaihteilla varustettuna ja useimmiten ajettaviin leikkureihin on myös tarjolla useampia erilaisia lisävarusteita, joiden ansiosta ne ovat hyvä apu muissakin puutarhatöissä. Ajettavaa konetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota terän liikuttelumahdollisuuksiin, koneen hallintalaitteiden sijaintiin ja siihen, että konetta ajava näkee istuimelta hyvin joka suuntaan. Ajettavan koneen pariksi kannattaa hankkia kuulosuojaimet.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0