K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ruohonleikkurien valinta: Näin valitset oikean ruohonleikkurin

Päivitetty 06.03.2023

Tiedätkö, millainen ruohonleikkuri sopii parhaiten sinun pihallesi? Ruohonleikkurien vertaileminen on järkevää ja se helpottaa oikean ruohonleikkurin hankintaa. Katso vinkit ruohonleikkurin valintaan ja valitse käyttötarkoitukseesi sopivin vaihtoehto.

Ruohonleikkurien vertailu niiden ominaisuuksien perusteella antaa hyvän käsityksen siitä, minkälainen ruohonleikkuri sopii parhaiten juuri omaan tarpeeseen.

akkuruohonleikkuri-stiga-krauta-ak

Näin valitset oikean ruohonleikkurin

Ruohonleikkuria valitessa tärkeimmät kriteerit ovat pihan koko ja pinnanmuodot. On myös hyvä miettiä, miten paljon haluaa itse puutarhassa häärätä ja valita kone sen mukaan.

Ruohonleikkurin valinnassa on syytä myös ottaa huomioon:

  • ruohonleikkurin paino
  • käynnistysmekanismi
  • käyttöergonomia.
  • Onko ruohonleikkuri keräävää vai ei. Keräävää ruohonleikkuria tarvitaan, jos leikkuujätteen haluaa talteen jo leikatessa.

Kun valitset ruohonleikkuria, huomioi nämä asiat

  • Kuka laitetta käyttää? (käynnistys, paino, liikuttelu, ergonomiset säätömahdollisuudet)
  • Miten iso on leikattava alue?
  • Haluaako leikkuujätteen kerätä talteen tai hyödyntää kasvussa?

Ruohonleikkurien vertailu: Tutustu eri ruohonleikkurien tyyppeihin ja ominaisuuksiin

Ruohonleikkurien vertailu helpottuu kummasti, kun tiedät leikkuualueen koon. Alta löydät eri pihakokojen perusteella jaotellut ruohonleikkurit.

Keskikokoinen tai suuri piha: Polttomoottorilla varustetut ruohonleikkurit

ruohonleikkurin-valinta-k-rauta-keskikokoinen-piha

Polttomoottorilla varustettu ruohonleikkuri soveltuu parhaiten keskikokoiselle ja suurelle pihalle. Leikattavan alueen suuruudesta riippuu, minkälainen koneen on oltava teholtaan. Hyvä perussääntö käytettävyyden kannalta on, että mitä leveämpi leikkuuleveys koneessa on, sitä parempi on, että koneessa on veto-ominaisuus. Näin koneen käyttö on helpompaa.

Suurta alaa on kevyempi ajaa silloin, kun koneessa on suuremmat pyörät. Kun leikkuujätteestä ei ole haittaa, kannattaa valita sivulle heittävä malli. Bioleikkaava kone hienontaa leikkuujätteen niin pieneksi, että se maatuu helposti. Keräävä kone taltioi leikkuujätteen, jonka voi tyhjentää säiliöstä vaikka kompostiin. Polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit vaativat bensaa ja säännöllistä öljynvaihtoa.

Pienet ja keskikokoiset pihat: Akkuruohonleikkurit sekä sähkökäyttöiset ruohonleikkurit

ruohonleikkuri-ryobii-krauta-ak-u

Akku- ja sähkökäyttöiset ruohonleikkurit soveltuvat parhaiten pienelle ja keskikokoiselle pihalle. Näiden koneiden leikkuuleveys on yleensä hieman kapeampi kuin polttomoottorikäyttöisissä. Akku- ja sähkökäyttöiset ruohonleikkurit ovat hiljaisia, kevyitä käynnistää ja mukavia käyttää. Ne eivät vaadi tankkausta, mutta akkukäyttöisessä on otettava huomioon latausaika. Sähkökäyttöinen kone vaatii kaverikseen usein riittävän pitkän jatkojohdon. Akku- ja sähkökäyttöistä ruohonleikkuria valitessa on hyvä ottaa huomioon leikattavan alueen koko ja valita koneen teho sen mukaisesti. Akullisiin ruohonleikkureihin kuuluu myös robottiruohonleikkuri, joka hoitaa pihasi siistiksi omatoimisesti läpi kesän. Löydät robottiruohonleikkurista tehdyn vertailun tämän jutun lopusta. Katso lisää vinkkejä akkuruohonleikkurin valintaan Akkuruohonleikkurin valinta -artikkelistamme.

Voitokas valinta: Akkuruohonleikkuri FXA 40V voitti TM Rakennusmaaliman akkuruohonleikkurivertailun 4/2018. ”FXA:n leikkuujälki on erinomaista ja se saa joukon ainoana arvosanaksi 9" todetaan jutussa. Se oli myös vertailun edullisin akkuruohonleikkuri.

Suuret leikkuualueet: Ajettavat ruohonleikkurit

akkuajoleikkuri-ryobii-krauta-ak

Ajettavat ruohonleikkurit soveltuvat suurille leikkuualueille. Niitä on saatavilla sekä mekaanisilla että automaattivaihteilla varustettuna ja useimmiten ajettaviin leikkureihin on myös tarjolla useampia erilaisia lisävarusteita, joiden ansiosta ne ovat hyvä apu muissakin puutarhatöissä. Ajettavaa konetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota terän liikuttelumahdollisuuksiin, koneen hallintalaitteiden sijaintiin ja siihen, että konetta ajava näkee istuimelta hyvin joka suuntaan. Ajettavan koneen pariksi kannattaa hankkia kuulosuojaimet.

Robottiruohonleikkurin vertailu: Klassikko vai robotti?

gardena-robottiruohonleikkuri-krauta-ak

Robottiruohonleikkurit ovat hiljalleen yleistymässä, mutta monia mietityttää edelleen, onko robottiruohonleikkuri vertailussa perinteistä ruohonleikkuria parempi? Lue asiantuntijamme vertailu robottiruohonleikkurin ja perinteisen ruohonleikkurin väliltä.

Kustannukset

Robottiruohonleikkuri on aika iso investointi, mutta käyttö on hyvin edullista. Huolto on minimaalista. Sähköä leikkuri syö muutaman euron kesässä. Perinteinen bensaleikkuri houkuttelee hinnallaan, mutta käyttökustannuksiltaan se on ylivoimaisesti kallein. Täyshuollon hintakin voi yllättää.

Ympäristöystävällisyys

Robottiruohonleikkurissa ei ole katkua ja akun lataukseenkin voi hankkia vihreää sähköä. Leikkaavien terien ansiosta liki meluton, joten taajamassakin kehtaa ajastaa leikkaamaan vaikka yöksi. Perinteisen bensaleikkurin käryn tuntee nokassaan, vaikka uusilla koneilla on päästörajat. Bensakäyttöisessä ruohonleikkurissa ei ole katalysaattoria eikä hienostunutta pakokaasujen puhdistusjärjestelmää.

Mukavuus

Robottiruohonleikkuri tuo kiistatta käyttömukavuutta. Kun robotti hoitaa itsenäisesti työn vaikka yöllä, voi itse nauttia pihasta ja kesästä. Ihan joka nurkkaan robotti ei pääse, reunat pitää trimmata. Bensakäyttöisen leikkurin kanssa nurmikko pitää leikata usein ja hyvällä säällä, muuten edessä on vielä enemmän töitä. Loman jälkeen ruoho on paras lyhentää kahteen kertaan.

Ruohonleikkurin käyttöönotto

Robottiruohonleikkuri toimii luotettavasti, kun sen asentaa kerran kunnolla. Asennusapua saa myyjiltä, nettisivuilta tai asennuksen voi antaa ammattilaiselle. Perinteisen ruohonleikkurin kanssa hermot voivat olla koetuksella, jos bensakone ei käynnisty. Työnnettävä akkuruohonleikkuri pärähtää kätevästi päälle nappia painamalla.

Leikkausjälki

Robottiruohonleikkuri matkii työssään lammasta. Se leikkaa ruohon pään siististi poikki eri suunnista. Nurmesta tulee ajan kanssa kuin paksu matto ja alkava sammalkin katoaa. Perinteisen ruohonleikkurin kanssa liian usein mukavuudenhalu voittaa, ja nurmikkoa tulee leikatuksi harvoin ja liian paljon kerrallaan. Leikkuri murskaa ruohon poikki ja pinta jää karheaksi.

Ruohonleikkurin huolto: Muista nämä ja pidä ruohonleikkurista huolta

ruohonleikkurin-valinta-k-rauta-ruohonleikkurin-huolto

Kuten mitä tahansa työkonetta, myös ruohonleikkureita pitää huoltaa. Näillä ohjeilla pidät ruohonleikkurisi kunnossa:

  • Puhdista leikkuualue heti leikkaamisen jälkeen.
  • Vaihda polttomoottorilla varustetun koneen öljyt kerran vuodessa.
  • Vaihda koneen ilmansuodatin käyttökuukausien aikana kerran kuussa.
  • Säilytä kone sateensuojassa.
  • Säännöllinen ruohonleikkurin huolto ja puhdistus saavat koneen säilymään käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään.

Muista myös ruohoalueiden viimeistely, tutustu trimmereiden valikoimaan.

Katso viisi vinkkiä pihanhoitoon ja suositellut pihakoneet. Tutustu myös Makitan ruohonleikkuritestiin täältä.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje