K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Akkuruohonleikkuri Ryobi RY36LMM46A-140

Päivitetty 11.08.2022

K-Raudan uudet työvälineet pääsevät kuukausittain testiin. Tällä kertaa Ryobin akkuruohonleikkuria testattiin kuluttajan toimesta pihamaalla. "Kone on yleisilmeeltään todella tyylikäs kokonaisuus", tokaisee testaaja. Katso myös hänen muut havainnot!

Olin jo pitkään harkinnut ikääntyvän ruohonleikkurini korvaamista akkukäyttöisellä leikkurilla, mutta vanhan vielä toimiessa en kuitenkaan ollut päätynyt ostopäätökseen. Vaimoni vinkkaamana löysin K-Raudan tuotetestaaja haun. Päätin kokeilla onneani, sillä testaajia haettiin vieläpä Ryobin akkukäyttöiselle leikkurille, joita olin jo aiemmin katsellut. Leikkurin speksit sopivat pihaamme kuin nakutettu.

Aloittaminen

Leikkuri toimitetaan melko kookkaassa laatikossa ja kaikki osat selkeästi pakattuna. Kaikki pussukat ja muu oheistarvike tulee nostaa pois laatikosta, jotta leikkurin saa nostettua esiin.

tuotetesti-ryobi-akkuruohonleikkuri-ry36lmm46a-140-krauta-leikkuri-pakkauksessa

Kasaaminen on melko helppoa, leikkurista ei tarvitse kasata kuin työntöaisa ja sekin käsittää vain neljän sormiruuvia. Aisassa on kaksi korkeutta, eli kaksi paikkaa ruuveille. Itse kokosin laitteen aisan ylempään asentoon. Akku toimitetaan lähes tyhjänä, joten se täytyy ladata ennen ensimmäistä leikkuuta.

Leikkuri yleisesti

Kone on yleisilmeeltään todella tyylikäs kokonaisuus. Muovinen kotelo ja polttomoottorin puuttuminen tekee laitteesta kevyen työnnettävän. Koneessa on “balansoitu” korkeuden säätö. Säätö tuntui ainakin testatessani melko jäykältä ja takeltelevalta, mutta kokonaisuutena aiemman leikkurini erikseen säädettävää paremmalta.

tuotetesti-ryobi-akkuruohonleikkuri-ry36lmm46a-140-krauta-leikkuri-kasattuna-nurmikolla

tuotetesti-ryobi-akkuruohonleikkuri-ry36lmm46a-140-krauta-leikkurin-yksityiskohdat

Leikkurissa voi vaihtoehtoisesti käyttää BIO-leikkuuta tai sivulle heittoa. Kone toimitetaan BIO-tulppa asennettuna, joten jos haluaa käyttää leikkuria heitolla tulee tulppa vaihtaa lokasuojaan. Keruu-mahdollisuutta leikkurissa ei ole. Leikkurin renkaat ovat muovia ja ne on kuvioitu, ne rullaavat ruohikossa melko kevyesti. Renkaat ovat kuitenkin kapeahkot ja meinaavat takellella sammaleisissa kohdissa. Renkaissa on muoviset kiiltävät “vanteet” jotka olivat naarmuilla ensimmäisen ajon jälkeen. Tähän tietysti vaikuttaa leikkuupaikan olosuhteet, minulla ne naarmuuntuivat muurikivien ja sokkelin vierestä ajettaessa. Positiivisesti yllätti leikkurin hiljaisuus. Leikkuri on jopa hiljaisempi kuin akkukäyttöinen ruohotrimmerini.

tuotetesti-ryobi-akkuruohonleikkuri-ry36lmm46a-140-krauta-leikkuri-akkukotelo

Plussaa myös “tappokytkimestä” akkukotelossa, jolla saa viimeisen varmuuden virrattomuudesta esimerkiksi, jos terä tarvitsee irrottaa tai leikkuria muutoin puhdistaa.

Millaiseen kohteeseen leikkuri sopii?

Leikkuri sopii erityisesti tasamaa tontille. Leikkuri ei ole vetävä, mutta kuitenkin riittävän kevyt tasaisen pihan leikkuutarpeisiin. Ei kuitenkaan isoille tonteille sopiva tällaisena pakettina, vaan vaatii lisäakun tai välilatauksen. Yhdellä akullisella sain ajettua oman reilun 600 neliön tontin, jonka jälkeen akku oli lähes tyhjä. Oma pihani on havupuiden ympäröimä, joka tarkoittaa että pihalla on myös paljon käpyjä, kävyt pitivät aika hurjaa mekkalaa leikkurissa ja hetkittäin pelkäsin niiden hajottavan leikkurin muovisen kuoren. Suosittelen siis isojen käpymäärien haravoimista pois tieltä ennen leikkuuta, mikä ei tietysti ole huono ohje muillakaan leikkureilla operoidessa.

Yhteenveto

Positiivista:

 • Helppo kasaus ja aloitus
 • Akkukäyttöisyys
 • Leikkurin keveys
 • Tyylikkään näköinen laite
 • Helppo operointi ja varmatoimisuus
 • Leikkuukorkeuden säädössä selkeä asteikko mittoineen
 • Mahdollisuus valita Bio-leikkuu tai sivulle heitto
 • Tarpeeksi korkea työntöaisa (olen 188 cm)

Parannettavaa:

 • Akku on paketissa tyhjä
 • Renkaiden kapeus ja uppoaminen
 • Renkaat heppoiset ja hiukan vaappuvan oloiset
 • Vanteiden suojaus ja naarmuuntuminen
 • Korkeuden säätö takelteleva
 • Ei keruu-mahdollisuutta

Loppujenlopuksi pienillä parannuksilla leikkurista saisi lähes täydellisen paketin. Ja on se toimiva jo sellaisenaankin, mutta aina on hiukan varaa parantaa.

Osta omaksi K-Raudasta! 

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje