K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Mökin ulkovalaistus ja mökin valaistus

Päivitetty 17.03.2022

Miten mökin ulkovalaistus tulisi toteuttaa? Katso vinkit kesämökin kulkureittien, piharakennuksien ja istuskelualueiden valaistukseen.

Mökin valaistus ja mökin ulkovalaistus varmistaa, ettet kompuroi sauna- ja huussipoluilla. Kulkureittien valaisu on erityisen tärkeää, jos mökki on käytössä myöhään syksyyn asti tai ympärivuotisesti.

mokin-ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-eglo-spinetoli-led-sarja

Maahan sijoitettavat pylväsvalaisimet ovat hyvä valinta. Niiden alaspäin suuntautuvat valokeilat eivät häikäise kulkijaa. Valaistusta voi ohjata kello- ja hämäräkytkinten ohella liiketunnistimilla. Näin valot saa palamaan vain silloin, kun kulkureitti on käytössä.

Lopputulos on kaunis ja eheä, kun kaikki tontilla sijaitsevat valaisimet istuvat päärakennuksen tyyliin.

Mökin ulkovalaistus näkyy myös terassilla

Mökin ulkovalaistus kannattaa huomioida myös terassin osalta. Terassin tai vaikkapa lehtimajan valaisussa tunnelma on A ja O. Suosi epäsuoraa valaistusta ja himmeitä valonlähteitä. Pienillä lampuilla, valolistoilla ja kohdevalaisimilla voit rajata oleskelualuetta tai korostaa kasveja, kiviä ja rakennusten osia. Valaisinten sijoittelulla syntyy mielenkiintoinen valojen ja varjojen leikki.

mokin-ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-konstsmide-terassivalosarja

Valonlähteiden värit, värintoisto-ominaisuudet ja värilämpötila vaikuttavat siihen, miten ympäristön sävyt nousevat hämärässä esiin. Aurinkokennoilla ja pistotulpilla varustetut puutarha- ja koristevalaisimet antavat mahdollisuuden muokata pihan tunnelmaa mielesi mukaan. Niiden asentamiseen et tarvitse sähkömiestä. Lue lisää terassin valaistuksesta, katso vinkit koristevalojen käyttöön pihalla tai katso parhaat ideat epäsuoriin valaisturatkaisuihin.

Muista myös rakennukset

Muistathan, että mökin ulkovalaistus kannattaa ulottaa myös mökkipihan kaikkiin rakennuksiin. Rakennusten seinustoille ja katoksiin asennettavilla valoilla on tärkeä rooli niin tunnelman luomisessa kuin näkyvyydessäkin. Niiden tarjoamassa valossa kuljet turvallisesti pihamaalta rakennukseen tai teet mökin huoltotöitä. Kun valaisin on sijoitettu ulkoseinään, rakennuksen materiaalit ja muodot nousevat upeasti esiin. Näyttävin lopputulos syntyy, kun yhdistelet erilaisia valaisintyyppejä.

mokin-ulkovalaistus-k-rauta-artikkeli-ledvance-tunnistinvalaisin

Kattavasti ja monipuolisesti valaistu piha lisää turvallisuudentunnetta ja voi omalta osaltaan vähentää pitkäkyntisten vierailuja. Lapsiperheissä valaistus vaikuttaa myös pihan käytettävyyteen: ulkona on mukava leikkiä iltaisinkin, kun ympäristö on viihtyisästi valaistu.

Toteuta mökin ulkovalaistus näillä tuotteilla 

K-Rauta-hero-banner

Ulkovalaisimet kaikkiin ulkotiloihin

Valaisinten käyttö pihalla antaa pihalle tyylikkään valaistuksen, jolloin pihalla on miellyttävä liikkua. Ulkovalot parantavat lisäksi turvallisuutta, kun kulkuväylät pysyvät valaistuna läpi vuoden.

Ulkovalaistus on kodin käyntikortti - suunnittele se huolella

Lue lisää

Pihavalaistus ja pihavalaistuksen suunnittelu

Lue lisää

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje