K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Pihavalaistus ja pihavalaistuksen suunnittelu

Päivitetty 19.09.2022

Pihavalaistus ja pihavalaistuksen suunnittelu on helpompaa ammattilaisen vinkeillä. Korosta pihavalaistuksella pihasi parhaimpia kohtia. Katso suunnitteluhortonomi Kati Jukaraisen vinkit pihavalaistuksen suunnitteluun ja nauti pihastasi!

Pihavalaistus ja pihavalaistuksen suunnittelu onnistuu, kun pidät toiminnallisuuden suunnittelun ja toteutuksen keskiössä. Onnistunut pihavalaistus näkyy niin, että pihan pystyy hahmottamaan ja että kulku pihalla on turvallista. Sen lisäksi pihavalaistuksella luodaan tunnelmaa.

Pihavalaistus ja kuusi parasta ideaa

1. Korosta yksityiskohtia

pihavalaistuksen-suunnittelu-K-Rauta pihavalaistus 2020 1

Tunnelmavalaistuksen tarkoitus on luoda syvyysvaikutteita ja jännitteitä valon ja varjojen avulla. Mieti ensin, mitä pihalla olevia asioita haluat korostaa valaisemalla. Kohokohta voi olla esimerkiksi selkeämuotoinen, kookas kasvi – erityisesti sellainen, jonka lehtiväri taittaa hopeaan. Se voi olla myös penkki, pergola, muuri tai vaikkapa vesiaihe. Näihin korostuskohteisiin on tarjolla vaihtoehtoisia valaisintyyppejä. Esimeriksi valotiiliä voi muurata seinään, kiveykseen voi upottaa spotteja tai terassirakenteisiin ledisarjoja. Kun istahdat terassille, voit sammuttaa pollarivalaisimet ja ihailla yksityiskohtia.

Jos kaipaat lisää vinkkejä terassin valaistukseen, käy lukemassa lisää Terassin valaistus -artikkelistamme.

2. Pihavalaistus julkisivun mukaan

pihavalaistuksen-suunnittelu-K-Rauta pihavalaistus 2020 2

Pihavalaistuksen suunnittelussa otetaan aina rakennuksen arkkitehtuuri ja julkisivu huomioon. Mitä vaatimattomampi julkisivu, sitä vaatimattomampi valaistus. Esimerkiksi rintamamiestaloon ei kannata harkita voimakkaita ja juhlavia spotteja, vaan rauhallinen kulkutien valaistus riittää. Valitse myös wattiluku valaistuskohteen mukaan: vaatimaton valaisukohde, pienempi wattiluku. Kohteeseensa nähden liian voimakas wattimäärä saattaa tehdä pihasta kauhtuneen näköisen. Toinen äärilaita on moderni kivitalo, johon voimakkaat spotit voivat soveltua hyvin. Valitse talon tyyliin soveltuvat pollari- ja seinävalaisimet. Valaistuksen ei kuulu häikäistä. Suuntaa valo kulkuväylällä ylös tai alas. Seinävalaisimissakin valo on hyvä suunnata ylös tai alas, ei suoraan silmiin. Asenna myös spotit niin, ettei valo osoita kohti kulkusuuntaa.

Jos haluat lukea lisää ulkovalaistuksen suunnittelusta, käy lukemassa lisää aiheesta Ulkovalaistuksen suunnittelu -artikkelista.

3. Luo tilan tuntua

pihavalaistuksen-suunnittelu-k-Rauta pihavalaistus 2020 3

Korostusvalaistus tuo tilan tuntua. Alue näyttää pimeässä kokoaan suuremmalta. Korosta näkymälinjoja ja yksityiskohtia, tässä kannattaa käyttää pihasuunnittelijan apua. Näkymälinja on pitkä suora käytävä tai nurmialue, mistä näet esteettä eteenpäin, ja se päättyy aina kohonkin kauniiseen yksityiskohtaan. Linjan voi valaista spoteilla tai pollarivalaisimilla. Itse näkymän valaisuun sopii esimerkiksi spotti.

4. Somista kausivaloilla

pihavalaistuksen-suunnittelu-K-Rauta pihavalaistus 2020 4

Pihavalaistusta toi täydentää eri vuodenaikoina kausivaloilla, joita voi ripustaa puuhun tai kaiteisiin. Aurinkokennolla toimivan valon voi laittaa vaikka hedelmäpuun oksalle. Se tuo tunnelmaa pihajuhliin. Tunnelmaa voi myös luoda erilaisilla siirrettävillä ledivalaisimilla, valoruukuilla ja esimerkiksi kannettavilla palloilla. Käytä värivaloja hillitysti. Värivaloissa vähemmän on enemmän. Katso parhaat ideat koristevalojen käyttöön täältä.

5. Yhdistele pihavalaisimia hallitusti

pihavalaistuksen-suunnittelu-K-Rauta pihavalaistus 2020 5 2

Yhdistele erilaisia valaisintyyppejä suunnitellusti, ettei lopputulos ole sillisalaattia. Jos käytät pihallasi seinä- ja pollarivalaisimia, pidä pollarit etäällä toisistaan. Korosta aina yksityiskohtia, valitse korostettavaksi vain herkkuja. Mieti, mistä kaikista suunnista pihalle tulee valoa. Älä valaise koko pihaa, ei ole tarkoitus muuttaa yötä päiväksi.

6. Hämärä- vai liiketunnistin?

Suunnittele, miten valo aktivoituu: hämärä- vai liiketunnistimella? Kompostorille ja pyykinkuivauspaikalle sopii liiketunnistin, koska niihin mennään yleensä kantamusten kanssa. Näissä paikoissa tarvitaan valoa, mutta ne eivät ole korostettavia yksityiskohtia. Ajastettu hämärätunnistin sopii korostusvalaistukseen. Ajastuksen saa halutessaan pois päältä, mutta aktivoituva valo pitää talon asutun oloisena ja tunkeilijat poissa.

Tutustu ulko- ja pihavalaisimien valikoimaan!

Katso myös muut pihavinkit

Koristevalot pihalle – Katso parhaat ideat ja luo tunnelmallinen piha

Millainen pihakivetys pihaan?

DIY: Istutusallas, pihakivet ja tulipesä

Tulisija pihalle: Rakenna itse tai osta valmis tulisija