K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Katon maalaus: tuotteet kestävään lopputulokseen ja peltikaton maalaus

Päivitetty 08.03.2023

Huoltomaalauksella katon väri päivittyy kustannustehokkaasti. Ulkonäön lisäksi säännöllinen huolto parantaa katon käyttöikää, jopa kymmenillä vuosilla. Tästä jutusta löydät kattomaalit, käsittelytuotteet ja vinkit peltikaton maalaukseen sekä betonitiili- ja huopakattojen tarpeisiin. Tutustu!

Säännöllinen huoltomaalaus on edullisempi ja ekologisempi ratkaisu kuin katon uusiminen. Kattomaalarien sesonki on toukokuusta elokuun puoliväliin. Tarvitaan kuitenkin yli viiden asteen lämpö läpi vuorokauden ja alle 80 prosentin ilman suhteellinen kosteus. Maalin tartunta voi heikentyä ja ainakin kiilto himmenee, jos lämpö jää öisin liian matalaksi.

Pilvipouta ja 15–20 astetta on katon maalauksen ihanneyhdistelmä. Yli 30 asteessa liuottimet haihtuvat liian nopeasti.

Tikkurilan maalien ominaisuudet eivät viime vuosina juuri ole muuttuneet. Takavuosina muutoksia aiheutti lähinnä EU:n tuottama VOC (haihtuvien orgaanisten yhdisteiden)-säätely.

Peltikaton maalauksen tärkeä esikäsittely

Katto on aina säiden armoilla. Niinpä varsinkin ruostumisherkän peltikaton maalaus vaatii huolellisen esikäsittelyn. Maali ei pysy likaisessa alustassa eikä peitä huonoja pohjatöitä. Jos maalattavana on heikkokuntoinen peltikatto, sille on syytä levittää Panssari Pro Ruosteenmuunninta. Ensin poistetaan irtonainen ruoste esimerkiksi teräsharjalla, minkä jälkeen levitetään Ruosteenmuunnin.

tikkurila-panssaripesu-ja-peltikatto-k-rauta

Kattomaalarin isoimpia riesoja ovat kosteus sekä epäpuhtaudet, kuten siitepöly ja rasva. Rasva lähtee peltikatosta Tikkurilan Panssaripesulla, joka laimennetaan ohjeen mukaan. Kun katto harjataan aineella, sen annetaan vaikuttaa, minkä jälkeen seuraa tärkeä huuhteluvaihe. Sitten katto saa kuivua pari päivää, jonka jälkeen se pohjamaalataan. Jos kesäsade sattuu yllättämään pestyn ja huuhdellun katon, maalauksen alku siirtyy seuraavaan sateettomaan aamuun. Maltti on valttia.

Ammattilaiset tietävätkin, että katon esikäsittelyyn, pesuun ja huuhteluun kuluu enemmän aikaa kuin itse maalaukseen.

Jos maalaus on vain yksi osa työtä, voi hairahtua ohittamaan esikäsittelyn ja suihkuttamaan katonharjalta puutarhaletkulla katon havunneulaset pois. Tällainen oikaisu esikäsittelyssä johtaa siihen, että vuoden tai parin päästä huomataan maalin irtoavan. Ammattimaiseen huoltomaalaukseen ei siis hätäily kuulu.

Panssari torjuu ruostetta peltikatolla

Tikkurilan Panssarimaali ja varsinkin Panssari PRO Akvaroof ovat taitavan ammattimaalarin valintoja.

Panssari PRO Akvaroof on vesiohenteinen peltikattomaali, jota voi levittää ilman pohjamaalausta. Ja tätä maalia saa levittää 0,4 millimetrin kerroksia, ilman valumista. Työ sujuu, sillä Panssari PRO Akvaroof on kosketuskuiva noin kolmessa tunnissa, ja sen päälle voi maalata kuuden tunnin kuluttua. Vesiohenteisen maalin VOC-päästöt ovat mahdollisimman alhaiset.

panssari-akva-peltikattomaali-k-rauta

Ruosteenestopigmenttiä sisältävä Panssarimaali on peltikattojen liuotinohenteinen alkydimaali. Alkydimaali kestää mekaanista kulutusta parhaimmin, joten alkydimaali on omiaan esimerkiksi metallisille kattotikkaille. Alkydimaalilla maalatun katon huoltomaalaus tehdään joko alkydimaalilla tai vesiohenteisella Panssari Akvalla – joka soveltuu myös useille muovipinnoitetuille katoille.

Sinkitetyillä pinnoilla Panssari Akva vaatii alleen pohjamaalin, joko Rostex Super Akvan tai Rostex Superin.

Rostex Super on varma ruosteenestomaali, sillä sen päälle voi maalata kaikilla maaleilla.

Tiilten ja huovan kilveksi

Betonitiili- ja huopakattojen Kilpi-maalit ovat luotettavia valintoja katon huoltoon. Kilpi Tiilikattomaali ja Kilpi Huopakattomaali ovat vesiohenteisia maaleja.

artikkelikuvat-katon-maalaus-kilpi-tiilikattomaali-k-rauta

Kilpi Tiilikattomaali ja Tikkurilan uusi impregnointiaine Kilpi PRO Block ovat täsmäratkaisuja läpivärjätyille ja tehdasmaalatuille betonitiilikatteille. Kilpi PRO Block on väritön suoja-aine, joka estää erityisen tehokkaasti kasvuston muodostumisen katolle.

Akrylaattimaaleihin lukeutuva, helposti levitettävä Kilpi Huopakattomaali kestää hyvin UV-säteilyä. Biohajoavat Kilpi PRO Katonpuhdistaja ja Kilpi Katonpuhdistaja ovat tehokkaita vesipohjaisia puhdistusaineita. Ne kuihduttavat tiili- tai huopakaton sammaleen.

Kattotyöskentely turvalliseksi

Työturvallisuus pitää aina muistaa. Vaikka maalari on tottunut liikkumaan katolla, levitetyt pesuaineet liukastavat katon pahimmillaan vaaralliseksi. Kattotyöskentelyssä ja katolla liikuttaessa onkin siis syytä käyttää aina turvavaljaita.

katon-maalaus-turvavaljaat-rauta

Suojalasit voivat olla tarpeen tehokkaimmissa pesuaineissa, vaikka aineita on kehitetty entistä turvallisemmiksi.

Luonnollisesti luontoa on aina kohdeltava hyvin. Tuoteselosteet kertovat, mikä on esimerkiksi maalinjämien oikea kierrätystapa.

Kattomaalarin muistilista

 • Maalausaika: vapusta elokuun puoliväliin
 • Lämpö: ympäri vuorokauden 5–25 astetta
 • Ilman suhteellinen kosteus: alle 80 %
 • Kunnolliset pohjatyöt: esikäsittely, pesu ja huuhtelu
 • Maali kohteen mukaisesti, laatutuotteilla

PELTIKATOILLE SOPIVAT MAALIT

Pintamaalit

Panssari PRO Akvaroof (tilattavissa kauppaan): vesiohenteinen peltikattojen yksikerrosmaali, myös suoraan sinkkipinnalle

Tukituotteet

 • Panssari PRO Ruosteenmuunnin (tilattavissa kauppaan): käsittelyaine ruosteisille alueille
 • Panssaripesu: emulgoiva pesuaine peltikatoille
 • Rostex Super Akva: vesiohenteinen ruosteenestopohjamaali
 • Rostex Super: ruosteenestopohjamaali

TIILI- JA HUOPAKATOILLE SOPIVAT MAALIT

Pintamaalit

 • Kilpi PRO Block (tilattavissa kauppaan): vesipohjainen impregnointiaine betonitiilikatoille
 • Kilpi Tiilikattomaali: vesiohenteinen kattomaali
 • Kilpi Huopakattomaali: akrylaattimaali huopakatteiden huoltomaalaukseen

Tukituotteet

 • Kilpi PRO Katonpuhdistaja (tilattavissa kauppaan): erittäin tehokas vesipohjainen puhdistusaine
 • Kilpi Katonpuhdistaja: vesipohjainen puhdistusaine

Teknisenä asiantuntijana maalarimestari Risto Hakkarainen Tikkurila Oyj:stä

K-Raudasta Tikkurilan peltikattomaali Panssari Akva 

K-Raudasta Tikkurilan huopa- ja tiilikattomaalit