K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Keittiösuunnittelussa alkuun

Päivitetty 26.03.2024

Hyvin suunniteltu keittiö on jo puoliksi tehty. Makuja ja tarpeita on joka lähtöön, koskivatpa ne tilankäyttöä, pintamateriaaleja tai kodinkoneiden määrää. Vinkkiemme avulla pääset alkuun keittiösuunnittelussa ja kohti toimivaa keittiötä.

Aloita keittiöremontin suunnittelu näistä:

 • Listaa ensin tarpeesi ja toiveesi uudelle keittiölle (kuinka moni keittiötä käyttää, pitääkö siellä mahtua kokkailemaan päivittäin vai riittääkö satunnainen ruoanlaitto, missä syödään, kuinka suuri keittiö jne.)
 • Mieti keittiön mitoitusta. Alempaa löydät ohjeita.
 • Millaiset keittiökalusteet ja -kaapit ja haluaisit? Keittiösuunnittelu on mukavaa puuhaa, sillä apunasi on K-Raudan keittiöammattilainen, jolle voit varata ilmaisen ajan keittiösuunnitteluun.
 • Mitä materiaaleja keittiöön? K-Raudasta saat kaiken kerralla keittiöön myös lattiat, seinämaalit, tapetit ja sisustustuotteet.
 • Jätä lopuksi oheistuotteiden, kuten kodinkoneiden, hanan ja valaistuksen valinta.

Millainen keittiö sopii juuri sinun kotiisi?

Keittiösuunnittelu ja tarkempi keittiösuunnitelma lähtee omista tarpeistasi ja toiveistasi. Keittiöitä suunnitellaan niin kokkaukseen, satunnaiseen käyttöön kuin esteettömyys edellä. Optimaalisessa keittiössä ei törmäillä tilanpuutteesta, mutta hukkaneliöitäkään ei pääse syntymään. Millainen keittiömalli U, I vai L olisi paras omaan keittiöön? Katso esimerkkejä erilaisista Cello-keittiöistä.

Helppo kulku keittiön ja ruokailupaikan välillä on tärkeää. Ruuanlaittotasoissa ei kannata säästellä, jos tykkäät laittaa ruokaa. Jos tilaa on lähtökohtaisesti käytössä niukasti, valaistuksella ja sävyillä voi luoda tilan tuntua.

Mikäli ruuanlaitto ei ole intohimoista suurin, yksi mahdollisuus on satsata hulppean keittiön sijaan viihtyisiin kalusteisiin. Esimerkiksi kätevä baaritaso on monen suosikki. Keittiöratkaisut ovat varsin tarkasti räätälöitävissä, ja ideoita kannattaakin rohkeasti etsiä ja heitellä ilmaan!

cello-keittion-aamiaiskaappi-krauta-ak-24

K-Raudan oman merkin Cellon valikoimista löydät tyylikkäät ja hyvän hinta-laatusuhteen keittiöt nopealla toimitusajalla. Tutustu Cello-keittiöihin sekä aamiaiskaappiin!

Muistathan myös lapset ja lemmikit

Oman haasteensa keittiöremontin suunnitteluun tuovat lapset ja lemmikit. Keittiön on oltava turvallinen, käytännöllinen ja kestettävä kovaakin kulutusta. Kodinkoneiden säätöjen on oltava pienten käsien ja tassujen ulottumattomissa. Suuressa perheessä on käytännöllistä olla tilava tiskiallas ja paljon laskutilaa astioille. Myös perheen lemmikkien ruokakupeille on löydyttävä paikat, jossa ne eivät ole tiellä, eivätkä vaurioita lattiamateriaalia. K-Raudan valikoimista löytyy paljon kestäviä vaihtoehtoja lapsiperheille tai lemmikkien tassujen alle. Katso vinkkejä lattiavalintaoppaasta.

keittiosuunnittelu-k-rauta-ak2

Keittiöremontin budjetti – Rahoituspalvelulla sopivissa erissä

Suunnitellessa keittiöremonttia tapetille nousee myös keittiöremontin hinta. Mitä keittiössä on välttämätöntä olla, entä kannattaako jostain tinkiä? Mieti keittiöremontin budjetille ehdoton yläraja. Mistä kaikesta uuden keittiön hinta muodostuu? Tutustu keittiöremontin hinta -artikkeliin.

Tiesitkö, että K-Raudan Rahoituspalvelu auttaa rahoituksessa? Voit hakea rahoitusta kätevästi verkosta aina 20 000 euroon asti ilman takaajia tai vakuuksia. Lainasummaa ja maksuaikaa säätämällä voit katsoa sinulle sopivan kuukausierän. K-Raudan keittiömyyjä kertoo myös lisää rahoituksesta, joten varaa ilmainen palveluaika keittiösuunnitteluun sinulle sopivaan K-Rautaan. Tutustu tarkemmin K-Raudan Rahoituspalveluun.

Remontin toteutusta ei kannata pilkkoa monen tekijän kesken. K-Rauta tarjoaa eväät tee se itse -tekemiselle, mutta asennustyöt voi myös tilata joustavasti ja räätälöiden, vaikka viimeistä ruuvia myöten valmiiksi helposti kauttamme. Anna siis K-Raudan Remonttimestarin auttaa keittiöremontissasi!

Keittiösuunnittelu – käytännön vinkit

Jos haluat suunnitella tulevaa keittiötäsi jo ennakkoon ennen keittiömyyjän tapaamista, Huomioi nämä seikat suunnitelmassasi:

keittiosuunnittelu-k-rauta-ak3

A. Jätä kalusteiden ja ruokailuryhmän ympärille riittävästi kulkutilaa. Kalusteiden eteen tulee jättää vähintään 120 cm tilaa.

B. Huomioi, että keittotason ja altaan molemmille puolille tarvitaan laskutilaa.

C. Sijoita astianpesukone altaan viereen tai lähelle, älä sijoita viemäriputken päälle.

D. Työskentelytason riittävyys on tärkeää – älä suunnittele uunia komeroon, jos se vähentää työtason pituutta liikaa.

E. Mieti jo suunnitteluvaiheessa astioiden, ruokatarvikkeiden ja pienkoneiden säilytyspaikkoja. Esim. painavia lautaspinoja on helppo käsitellä, jos ne säilytetään ulosvedettävässä laatikossa astianpesukoneen vieressä.

F. Huomioi kaappien ja kodinkoneiden ovien avautuminen nurkissa ja seinän vieressä sijoittamalla täytelevy seinän tai kulmakaappien viereen.

Työtaso ei myöskään saa tulla ikkunan alareunan päälle. Mikäli ikkuna on alle 90-91 cm lattiasta, käytetään matalampia sokkelijalkoja tai matalia pöytäkaappeja. Vaikka tiskatessa on mukava katsella ulos, varmista, ettei ikkunan avaaminen esty!

Allaskaappi tulee sijoittaa viemärin ja vesiputkien kohdalle tai lähelle niitä. Jätä lieden ja altaan molemmille puolille kylliksi laskutilaa. K-Raudan keittiömyyjä on apunasi suunnittelusta lähtien.

Sijoittele kodinkoneet oikein

Jääkaappi-pakastimen ilmankiertovaatimukset tulee huomioida keittiösuunnittelussa ja laitteiden asennuksessa. Vapaasti sijoitettavien jääkaappien päälle tulee jättää vähintään 5 senttimetriä tyhjää tilaa.

Induktiotason saa sijoittaa uunin päälle vain, jos tason paksuus on vähintään 40 millimetriä. Mikäli tasopaksuus on 30 milliä tai vähemmän, voi induktiotason sijoittaa laatikoston päälle, ja uunin puolestaan komeroon tai uunikaappiin tason alle.

Liesikupu tai -tuuletin tulee sijoittaa poistohormin kohdalle. Mitä suorempi ja lyhyempi hormiputki on, sen tehokkaampi se on. Huoneilmaan palauttavan tuulettimen eli aktiivihiilisuodattimen paikan voi valita vapaasti.

Mikrot ovat pääsääntöisesti vasenkätisiä, joten ne tulee sijoittaa käytön kannalta järkevään paikkaan. Huomioi kätisyys myös muussa suunnittelussa – se helpottaa elämää kummasti!

Pistorasioita mieluummin liikaa kuin liian vähän. Eräs nyrkkisääntö on, että jokaiselle kodinkoneelle olisi oltava yksi pistorasia, ja päälle on hyvä olla vielä ylimääräinen varapiste satunnaista käyttöä varten.

Muista ainakin nämä neljä asiaa, jos hahmottelet keittiötä itse:

 • Jätä avautuville oville, ikkunoille ja työskentelylle tarpeeksi tilaa. Väljässä keittiössä on mukava puuhailla!
 • Noudata kodinkonevalmistajien ohjeita laitteiden sijoittelussa. Turvallisuus on valttia myös keittiössä.
 • Sähköpistokkeet tulee sijoittaa järkevästi niin, että kodinkoneiden käyttö on vaivatonta.
 • Pistokkeita saa olla mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Tarkan mitoituksen Cello-keittiö kotiin nopeasti

K-Raudan oma keittiömallisto Cello-keittiö on tyylikäs ja kestävä valinta.

Keittiöremontin luvat – kenelle remontista pitää ilmoittaa?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiölle on ilmoitettava kirjallisesti remontista aina, kun se voi vaikuttaa muihin asuntoihin tai talon rakenteisiin. Remontista ilmoittaminen tuo turvaa niin taloyhtiölle kuin asukkaallekin, sen avulla ehkäistään monet mahdolliset ongelmat ja riidat.

Ilmoita keittiöremontista:

 • Ilmoita isännöitsijälle keittiöremontista noin kuukautta aiemmin, mikäli mahdollista. Näin aikaa jää myös teknisen isännöitsijän konsultointiin, jos sille on tarvetta.
 • Ilmoitukseen pitää kirjata omien yhteystietojen lisäksi listaus siitä mitä korjataan, milloin työt tapahtuvat ja kuka remontin tekee – myös suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja työnvalvojien yhteystiedot ja Y-tunnukset.
 • Naapureille, joita keittiöremontti voi häiritä, tulee ilmoittaa melu- ja pölyhaitoista hyvissä ajoin. Hyvän naapurisovun säilyttämiseksi keskusteluyhteys kannattaa säilyttää avoimena ja positiivisena, ymmärrystä varmasti löytyy puolin ja toisin.

Mitä voit tehdä itse ja mitä pitää jättää ammattilaisen hoidettavaksi keittiöremontissa?

Pienet keittiön pintaremontit saattavat hoitua omin käsin, mutta suuremmissa projekteissa kannattaa turvautua ammattilaisten apuun. K-Raudasta saat koko remontin avaimet käteen -periaatteella ja voit remonttisi ajaksi suunnata mökille tai vaikkapa etelän lämpöön. Työnjakoa sopiessa selviää myös keittiöremontin tarkempi kesto; normaalisti keittiön uudistus vie 1-3 viikkoa, keittiön koosta ja materiaaleista riippuen.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kaikkiin keittiön putki- ja sähkötöihin tarvitset ammattilaisen, joka hoitaa muutostyöt rautaisella otteella. Palkatessasi ammattilaisen vältyt turhilta huolilta ja hidasteilta. Ammattilaisella teettämästäsi työstä saat myös kotitalousvähennyksen.

K-Raudan keittiöammattilainen apunasi

Kun keittiöideat on listattu ja keittiöremontin alustava suunnitelma toteutettu, on aika ryhtyä hommiin!

keittion-purku-krauta-remonttimestari-u

K-Raudan ammattilainen on sinua varten, jotta keittiöhaaveet kirkastuisivat konkreettiseksi, toimivaksi kokonaisuudeksi ja tarkennetuksi keittiösuunnitelmaksi. Jos keittiöremontti askarruttaa, kysy mitä vain siihen liittyen ammattilaisilta K-Raudan remonttineuvonnasta!

Katso myös:

Keittiöremontin hinta

Välitila – luonnetta keittiöön

Lisää asiaa keittiöremontista!

Kokoa unelmiesi keittiö

Tutustu Cello-keittiöihin

Tutustu

Katso keittiöitä myyvät K-Raudat ja varaa ilmainen suunnitteluaika

Katso myyjät

Nyt on hyvä aika saada aikaan

Ideat ja ohjeet pintaremonttioppaasta

Hommiin nyt

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi

Liity nyt
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin