K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Alkovi-ideoita: Korotettu alkovi on pelisoppi ja vieraspeti

Päivitetty 08.09.2022

Pieni syvennys tulee hyödynnettyä maksimaalisesti, kun nikkaroit puusta korotetun lattian ja alle vetolaatikot. Katso alkovi-ideoita ja toteuta korotettu alkovi.

korottettu-alkovi-ideoita-artikkeli-valmis-alkovi

CLT-talon arkkitehti Tapani Takkunen ideoi ikkunaerkkeriin 40 senttiä lattiatasosta korotetun pelisopen. Sen alle jää rutkasti säilytystilaa vieraspatjoille ja peliarsenaalille.

Näin korotettu alkovi rakennetaan

Nikkaroi ristiinkoolaus

korottettu-alkovi-ideoita-artikkeli-runko

Korotettu alkovi alkaa lattian korottamisella. Korotetulle lattialle syntyy yksinkertainen runko kertopuusta (39 × 66 mm). Paikalla tehty tukeva ristikkokoolaus on niin vahva, että lattian kansi kestää notkumatta isonkin porukan painon. Nyrkkisääntönä on suositeltavaa, että rungon koolausväli on enintään 400 mm, jotta saadaan ainakin 400–500 kiloa kantava rakennelujuus.

Runkopuut oli helppo kiinnittää täyspuisiin CLT-seiniin, mutta jos väliseinät ovat kevyet, rakenteen voi tukea myös lattiaan. Kuvassa näkyy vahvuutta lisäävä keskituki, joka on liimattu lattiaan – betonivalun alla kun risteilee lattialämmitys. Kaksi metriä leveässä runkokehikossa on keskellä viisi tukipuuta 2,7 metrin pituudella. Vaneriluiskat on lisätty, jotta laatikoiden pyörät rullaavat samassa tasossa tekstiililaatan kanssa.

On tärkeää, että levypalojen mitoitus on tarkka ja kaikki suorassa. Ennen runkopuiden kiinnitystä kannattaa piirtää linjalaserin avulla seinälle suorat viivat halutulle korkeudelle. Kiinnitä runko viivojen mukaan.

Kokoa laatikot

korottettu-alkovi-ideoita-artikkeli-laatikosto

Hyödynnä rungon sisään jäävä tila vetolaatikoilla. Ota huomioon, miten pitkät laatikot mahtuvat aukeamaan tilassa. Tässä vasen laatikko on parimetrinen, mutta oikea reilun metrin pituinen vastassa olevan väliseinän takia. Pienempi laatikko on rakennettu kahdesta osasta ja liitetty muutamalla ruuvilla, jotta laatikon saa tarvittaessa otettua pois kalusteen alta. Avonaisen laatikon takaosaan yltää juuri kurottumaan.

Laatikoissa ei ole mekanismeja, vaan ne rullaavat lattialla neljän tai kuuden pyörän päällä. Niiden ansiosta lapsikin jaksaa vetää isot, raskaat laatikot auki. Kaikki levypalat on mittatilattu K-Raudan sahauspalvelusta, mutta vanerit voi leikata itse pöytäsirkkelillä ja ohjurilla varustetulla käsisirkkelillä. Sahauspalvelua kannattaa kysyä lähimmästä K-Raudasta. Laatikko on koottu viidestä vanerilevystä. Siihen on kiinnitetty hivenen suuaukkoa pienempi etusarja, jossa on vedinkolo. Näkyviin osiin valittiin koivuvaneri sen vaaleuden ja jäykkyyden vuoksi.

Kiinnitä kannet ja viimeistele pinnat

Rungon päälle on ruuvattu kahdesta paksusta vanerilevystä kansi lattiaksi. Sen takareunaan on tehty reikäporalla rivi reikiä lattialämmityksen ilmankiertoa varten. Ikkunan alle jää säilytyspoterot, joiden pianosaranalliset vaneriluukut toimivat ikkunalautoina. Jos teet luukun talvella, jätä hyvin käyntivaraa, koska kesällä puu turpoaa.

korottettu-alkovi-ideoita-artikkeli-pistorasia

Pistorasiat on hyvä suunnitella lattiatason yläpuolelle ja ikkunalautojen allekin, jotta elektroniikkaa ja piuhoja saa piiloon. Johdoille on tehty läpivientiholkilla viimeistellyt reiät. Lopuksi näkyvät vaneriosat on käsitelty valkokuultavalla puuvahalla. Lattian kansi on päällystetty tekstiililaatoilla.

Näillä tarvikkeilla korotettu alkovi rakentui

Näitä tarvitset alkovin rakentamiseen 

K-Rauta-hero-banner

Meiltä kaikki työvälineet nikkarointiin

Kaikenlaiset remontit ja nikkarointityöt hoituu käsityökaluluillamme, joista saat kaikkea laadukkaasta vasarasta moderneihin mittalaitteisiin.

Höylättyä puutavaraa DIY-projekteihin

Tutustu tuotteisiin

Puulattia tuo ajatonta tunnelmaa kotiisi

Tutustu lattialautoihin
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin