K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Hana ja suihku kruunaavat kylpyhuoneen – näin valitset sopivat

Päivitetty 19.01.2023

Pesuhuoneen remontissa uusitaan useimmiten myös hana ja suihku. Osuvalla valinnalla voit korostaa kylpytilan sisustusta, säästää vettä sekä lisätä arkeesi helppoutta ja mukavuutta. Veden säästöä ajatellen järkeviä valintoja ovat kosketusvapaa hana tai pienemmän virtaaman suihkuhana. Tutustu ja löydä tarpeisiisi sopivat vaihtoehdot.

9 vinkkiä hanan valintaan

mattamusta-pesualtaan-hana-k-rauta

Meiltä löydät myös tyylikkäitä mustia pesuhuoneen hanoja, katso valikoimaa.

Mieti ennen hankintaa, millaiseen käyttöön ja sisustukseen hana on tulossa.

1. Pohdi, onko pesualtaan hanassa oltava bideeliitäntä. Huomioi tämä hanaa hankkiessa.

2. Sovita jo olemassa olevat tai remontissa pintoihin valitut materiaalivalinnat uuteen hanaan. Mieti, haluatko tuoda hanoilla ja suihkusetillä tilaan kontrastia vai toivotko niiden sulautuvan huomaamattomasti kylpyhuoneen sisustukseen.

3. Huomioi, että värillinen suihkujärjestelmä ei välttämättä johda kauneimpaan mahdolliseen lopputulokseen, jos pesuhuoneen kromiset vesiputket on vedetty pintavetona.

4. Valitse saman tilan allashana ja suihku sointumaan toisiinsa tyylillisesti. Näin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja harkittu.

5. Ota huomioon pesualtaan muoto ja koko hanaa valitessa: tuleeko hana matalan altaan reunalle vai täytyykö sen ulottua korkealle malja-altaan mittojen mukaan. Myös altaan koolla on merkitystä, jotta vesi osuu hanasta oikeaan kohtaan pesuallasta eikä roiski tarpeettomasti. Mitä isompi pesuallas, sitä isompi hana kannattaa valita.

6. Hyödynnä aiemmat kiinnitysreiät. Tämä kannattaa huomioida, jos hana ja suihku vaihdetaan remonttikohteessa vanhojen tilalle. Myynnissä on useita vaihtoehtoja, joissa suihkusetin tai suihkujärjestelmän kannakkeiden paikat ovat säädettävissä, joten ne voidaan sovittaa vanhoihin reikiin.

7. Muista puhdistettavuus. Pyöreät pinnat on helpompi pitää puhtaana kuin tasaiset. Lepäävä vesipisara jättää tasaisiin hanapintoihin helposti kalkkijälkiä ja likaa.

8. Mieti suihkuhyllyn paikka. Haluatko, että shampoohylly on perinteiseen tapaan suihkuputkessa, vai asennetaanko hylly upotuksena seinärakenteeseen jo laatoitusvaiheessa?

9. Ota huomioon pesutilan korkeus. Vanhassa talossa suihku saattaa sijaita kellarikerroksessa, jossa huonetila on normaalia huonekorkeutta matalampi. Silloin on hyvä huomioida mahdollisen suihkulautasen lopullinen sijaintikorkeus. Sadesuihkun mallista riippuen se saattaa madaltaa paljonkin tilaa suihkulautasen ja lattian välissä. Sadesuihkuissa suihkuputken pituus on lyhennettävissä sopivaksi. Jos taloudessa asuu pitkiä ihmisiä, on tärkeää valita suihku, jonka kattosuihkun suihkuputken saa tarvittaessa asennettua riittävän ylös.

Valitse sopiva hana juuri sinulle

Helppoutta lapsiperheille ja senioreille

Jos hanan käyttäjällä on haasteita näön tai motoriikan kanssa, valitse helppokäyttöinen ja selkeäpiirteinen hana. K-Raudan valikoimissa ovat esimerkiksi Oras Optima -hanat, joissa on helposti havaittava musta Easy Grip -vipu ja ekonappi, jolla voidaan rajoittaa käytettävän veden määrää ja veden lämpötilaa. Oras Optima - sadesuihkuhanan tarkka termostaatti pitää veden lämpötilan tasaisena koko suihkun ajan.

hana-valinta-ak-uusi

*Vasemmalla Pesuallashana Oras Optima Bidetta 2612F ja oikealla sadesuihkuhana Oras Optima 7192. Tutustu Oraksen hanavalikoimaan tarkemmin. Tutustu Oraksen hanavalikoimaan tarkemmin. *

Vesipihit vaihtoehdot vastuulliselle

Pienet lapset rakastavat vesileikkejä, ja käsien pesussakin vettä voi kulua tarpeettoman paljon. Kun valitset pesualtaan pariksi elektronisen kosketusvapaan hanan, säästät sekä vettä että vähennät tarpeetonta hanan koskettelua ja pöpöjen leviämistä.

Kosketusvapaa Oras Electra -hana on hyvä valinta myös ikäihmiselle, jos huolena on, että hana saattaa unohtua auki eikä asukas itse huomaa tätä.

Kosketusvapaiden hanojen valikoima on kasvanut paljon viime aikoina ja kaikille tutut kosketusvapaat hanat ovat yleistymässä myös kotitalouksissa, kun niiden edut muun muassa vedensäästössä ja turvallisuudessa on huomattu. Kosketusvapaan hanan voit nyt saada myös Hansgrohen laadukkaasta valikoimasta, tutustu pesuallashana Hansgrohe 71502000 Vernis Bl paristo -malliin.

Vedenkulutusta maltillistavan Hansgrohe Powderrain -sadesuihkuhanan virtaama on hieman normaalia pienempi (16 l/min), ja suihkussa on mikrohienot, pehmeät ja hellävaraiset pisarat. Näin vedestä syntyy tavallista vähemmän roiskeita ja ääni on hiljainen. Tätä suihkua ei ole tarvetta kääntää täysille, jotta saa ihanan suihkukokemuksen.

Mikäli haluat pihistellä veden- ja energian kulutuksessa kunnolla on mahdollista valita myös todellinen vedensäästösuihku Sadesuihkuhana Hansgrohe 26596000 Crometta 240 Ecosmart. Tässä sadesuihkussa saavutat pehmeän suihkukokemuksen ja silti suihkun enimmäisvirtaama on vain 7,6 l/min.

Perusvalinnat järki-ihmiselle

Joskus hana valitaan vain kestämään. Hyviä hanavalintoja löytyy, vaikka remontoisit kylpyhuonetta niukalla budjetilla. Silloin riittävät laadukas perushana ja suihkusetti.

Hansgrohe 32126000 Ecos M bidette -pesuallashana bideellä on varustettu kiertymättömällä ja naarmuttamattomalla suihkuletkulla. Käsisuihkussa on QuickClean-kalkinpoistotoiminto, joka estää kalkin kertymistä suihkupäähän. Silikonisuuttimet on helppo pyyhkiä puhtaiksi. Hanalla on 5 vuoden takuu. Katso myös malli pesuallashana Hansgrohe Rebris S 110 Bidette 72215000 kromi. Mikäli kaipaat lisää särmää, niin hana löytyy myös mustana.

Hansgrohe combisetti on varustettu käsisuihkulla, suihkutangolla, termostaattisella ammehanalla, suihkuletkulla ja saippuatelineellä. Suihkun suutin tarjoaa neljä suihkuvaihtoehtoa: normaali, hierova, sade ja shampoo.

Metallisävyjä trendihaukalle

hanaopas-krauta-kuvassa-damixan-hanat-artikkelikuva

Kuvassa näyttävä sadesuihku Damixa 57954.87 Silhouet kupari sekä pesuallashana Damixa Silhouet L kupari.

Mustista hanoista tuli kylpyhuoneiden trendikkäitä yksityiskohtia muutama vuosi sitten. Nyt trenditietoisimmat valitsevat sävykästä metallia suihkuihinsa. Damixa Silhouet -mallistossa on niin kuparia, messinkiä kuin mustaa.

Pelkistettyä tyyliä arvostavan valinta

piiloasenteinen-suihku-harmaassa-kylpyhuoneen-seinassa-k-rauta-fiilis-u

on piiloasenteinen suihku tai hana. Tällöin putket ja asennustekniikka piilotetaan seinän sisään. Seinässä näkyy vain oleellinen ja suihkun sekä hana-alueen kokonaisilme on näin moderni ja minimalistinen. Ratkaisu tarjoaa myös esteettömyyttä ja liikkumisen vapautta, kun putket eivät ole näkyvissä.

Piiloasennukset sopivat erityisesti uusiin rakennuksiin tai suurempiin remontteihin. Suomessa piiloasenteisten suihkujen ja hanojen asennuksessa on otettava huomioon Suomen rakentamismääräyskokoelman säädökset. Niiden mukaan piiloon jäävät liitokset tulee koteloida ja mahdollinen vuotovesi ohjata suojatusti näkyvään paikkaan. Asennukseen tarvitset aina kylpyhuoneammattilaisen. Tuotteet ovat huollettavissa seinää purkamatta ja huolto onnistuu ammattilaiselta helposti ja nopeasti. Hansgrohe-merkin valikoimista K-Raudalta löydät myös pian piiloasenteisia suihkuja sekä hanoja.

3 hyvää kysymystä hanoista

1. Liittyykö hanoihin rakennusmääräysten mukaisia standardeja, jotka olisi hyvä huomioida hanaa valitessa?

Hanojen tulee täyttää tietyt standardien mukaiset vaatimukset. Kaikki K-raudan valikoimissa olevat hanat täyttävät nämä vaatimukset. Hanan ääniluokkaan liittyvät raja-arvot on hyvä varmistaa asunto-osakeyhtiöltä. Taloyhtiöympäristössä hanojen on oltava ääniluokassa 1.

2. Onko hanojen taloudellisuudessa paljon eroja?

Hanojen taloudellisuutta voi arvioida vertaamalla niiden virtaamanopeuksia. Virtaamanopeus kertoo, kuinka monta litraa vettä hanasta virtaa minuutissa. Pesuallashanalla virtaamanopeus voi olla jopa vain 3,2 litraa, mutta silloin se voi jo heikentää käytettävyyttä. 6–10 litraa minuutissa on hyvin yleinen pesuallashanan virtaamanopeus.

Valmistajasta riippuen pesuallashanojen virtaamaa on rajoitettu jo valmiiksi tai niissä on rajoitusnappi, jonka avulla on mahdollista rajoittaa paitsi veden virtaamaa myös veden lämpötilaa. On hyvä muistaa, että vedenkulutuksen taloudellisuutta ja ekologisuutta edistää paitsi veden määrän myös sen lämpötilan rajoittaminen. Suomalaiskodeissa suurin energiakustannus syntyy veden lämmittämistä.

Suihkujen virtaama on yleisesti 9 litraa ja sadesuihkussa usein 12 litrasta ylöspäin. Juoksuputkessa (hana, josta lasketaan vesi esimerkiksi saunakiuluun) voi olla näistä poikkeava, isompi virtaama. Mikäli haluaa valita erityisen vähän vettä kuluttavan suihkun, kannattaa hankkia suihkusetti yläsuihkullisen suihkujärjestelmän sijasta. Isolla suihkulautasella varustetuissa suihkujärjestelmissä ei ole mielekästä rajoittaa valtavasti veden määrää. Suihkukokemus kärsisi ja suihkujärjestelmän hienot nautintoa tuottavat ominaisuudet jäisivät hyödyntämättä.

Vanhan käsisuihkun voi myös vaihtaa uuteen digitaaliseen käsisuihkuun. Suihkukahvan ledivalo näyttää suihkun ekologisuustason vihreällä, keltaisella ja punaisella valolla. Integroitu LCD-näyttö antaa yksityiskohtaisen palautteen kulutetun veden ja energian määrästä välittömästi suihkun jälkeen. Näyttö visualisoi kulutustietoja ja kannustaa kuluttajaa ympäristöystävällisyyteen lehti-ikonien avulla. Omaa kulutusta ja sen kehitystä voi seurata pitkällä aikavälillä liittämällä käsisuihkun bluetooth-yhteydellä käytännölliseen sovellukseen. Oraksen digitaalisen käsisuihkun käyttäjät voivat näin seurata tarkasti veden- ja energiankulutustaan.

3. Kuka voi asentaa hanan tai suihkun?

Hanan asennus vaatii aina ammattilaisen. Valitse itsellesi sopiva allas- tai suihkuhana verkkokauppamme valikoimasta, niin koulutetut asentajamme tuovat hanan kotiisi, laittavat sen paikalleen ja vievät samalla vanhan pois.

Asennuspalvelun voit ostaa verkosta vain yhdessä asennettavan tuotteen kanssa. Varmista, että valittu tuote soveltuu asennuskohteeseen – tarvittaessa voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme myymälässä tai K-Raudan remonttineuvontaan, soita 044 700 1000 (ma-pe klo 9–15) tai lähetä kysymys sähköisellä lomakkeella. Asentaja ottaa yhteyttä 1–2 arkipäivän sisällä tilauksesta sopiakseen asennusajankohdan. Ruuhkaisina aikoina asennusajankohtaa saattaa joutua odottamaan pidempään.

Hanan vaihtotyö sisältää:

  • vanhan hanan irrotuksen
  • vanhan hanan poisviennin ja jätemaksun
  • uuden hanan toimituksen asennuskohteeseen asentajan toimesta
  • uuden hanan asennuksen entisen tilalle
  • kytkennän vesiverkostoon
  • asennuspaikan siistimisen ja pakkausjätteiden poiskuljetuksen
  • työn tarkastamisen ja luovuttamisen
  • asennuksen alle 20 km:n säteellä myyjäliikkeen pihasta.

HUOM! Asennuspalvelun toimittava myymälä veloittaa erikseen mahdolliset lisä- ja muutostyöt. Asennushinta on voimassa 20 km:n säteellä valitusta myymälästä arkisin klo 8–16. Kun asennuspaikka sijaitsee yli 20 km:n päässä valitusta myymälästä tai tarvitset muutoksia asennussisältöön, sovi asennuksesta suoraan lähimmän myymäläsi kanssa. Asennus edellyttää olemassa olevaa valmista vesiputkistoa ja hana- tai huoneistokohtaista vesisulkuventtiiliä. Tarjoamme myös räätälöityjä asennus- ja remontointitöitä. Tutustu palveluihin ja kysy lisää lähimmästä K-Raudastasi. Kaikista tekemistämme asennus- ja remonttitöistä saat kotitalousvähennyksen.

Tutustu hanojen valikoimaan verkkokaupassamme

Katso lisää kylpyhuoneen hanoja sekä suihkusettejä ja käsisuihkuja.

Suihkuhanoihin ja -sekottajiin tutustut helposti tästä.

Katso myös laatumerkkien valikoimaamme, kuten: Oras, Hansgrohe sekä Damixa.

K-Raudasta hanat ja suihkut jokaiseen makuun 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje