K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Valoa ja tunnelmaa aamuun – WC:n ja kylpyhuoneen valaistusideoita

Päivitetty 02.02.2022

Pesuhuone on usein päivän ensimmäinen tila, johon siirryt sängystäsi. Hyvin suunniteltu kylpyhuoneen valaistus on toimiva ja miellyttävä. Katso WC:n ja kylpyhuoneen valaistusideoita ja huomio pro-vinkkimme, niin onnistut valaistuksessa!

Ota kylpyhuoneen valaistusta suunnitellessa huomioon omat valaistustarpeesi, mieltymyksesi ja tilan mittasuhteet sekä värimaailma. WC:n valaistusta koskevat samat säännöt.

Matalaan ja neliöiltään pieneen kylpyhuoneeseen riittää niukkakin valaistus. Mikäli pesutila on suuri ja korkea, valon on hyvä kantaa kaikkiin toimintoihin. Valolla voi myös sisustaa kylpyhuoneeseen tunnelmaa suosimalla valonlähteitä, joissa valon määrää ja väriä voi säätää.

Tummat ja mattapintaiset seinämateriaalit ”imevät” valoa enemmän. Siksi tummaan kylpyhuoneeseen kannattaa asentaa enemmän tai tehokkaampia valaisimia kuin vastaavaan, valkoisella laatoitettuun tilaan.

Uudet valaisimet vai kaikki uusiksi?

Vanha, huonosti valaistu kylpyhuone ja wc raikastuvat helposti pelkällä valaisimien vaihdolla. Jos vaihdat tummaksi kellastuneet muovipintaiset plafondit uusiin lasisiin, joissa on entistä valkoisempi valonlähde, koko tila raikastuu merkittävästi. Myös pinta-asennettavat ledinauhat ovat edullinen tapa uudistaa kylpyhuoneen valomaailmaa. Omilla ohjausyksiköillä saat tuotua ledivalaistukseen lisää muunneltavuutta. Pesutiloissa käytetään pääsääntöisesti kosteaan tilaan soveltuvia valaisimia (esimerkiksi kotelointiluokka IP44). Katso lisää aiheesta: Valaisinten IP-luokat tutuksi.

Pesuhuoneen remontissa voi usein laittaa tilan valaistusratkaisutkin kokonaan uusiksi, mikäli remontti ulottuu rakenteisiin ja pintamateriaaleihin. Jos uusit kylpyhuoneessa vain valaistuksen, olemassa olevat pintamateriaalit ja vanhat sähkövedot määrittelevät uusien valaisimien valintaa.

Tarkista, voiko vanhaan kattomateriaaliin upottaa valaisinta. Upotettavien spottien valinnassa on huomioitava niiden vaatima asennustila. Seinävalaisimessa on katsottava, että sähkönsyöttö on sijoitettu oikeaan kohtaan seinässä suhteessa valittuun kylpyhuonevalaisimeen. Katso vanhojen sähkösyöttöjen sijainnit seinässä ja katossa ja tarkista uudesta valaisimesta kiinnityspaikkojen ja syöttöjohdon sijainnit. Toisinaan vanhan valaisimen poiston yhteydessä saattaa jäädä pintaan vanhat kiinnitysjäljet. Uutta valaisinta valitessa on hyvä huomioida, että ne jäävät piiloon.

Tällaista valoa tarvitset kylpyhuoneessa

plafondi-kylpyhuoneen-katossa-k-rauta

Kylpyhuoneen valaistuksen yleisvalona on plafondi, joita löytyy runsaasti erilaisia K-Raudan valikoimista. Tästä kylpyhuonevalaisimien valikoimaan!

1. Riittävä yleisvalo. Esimerkiksi kattoon asennettu plafondi toimii hyvänä yleisvalona: se antaa riittävästi valoa koko tilaan esimerkiksi siivotessa. Vaihtoehtoisesti myös rakenteisiin upotettavat spotit tai matala-asenteiset niin sanotut ledipaneelit toimivat mainiosti kylpyhuoneen yleisvalona. Tällöin on kuitenkin valittava sellainen spottivalaisin, joka on asennettavissa kohteeseen. Huomioi, että osa spoteista vaatii enemmän asennustilaa kattorakenteesta.

2. Kohdennettu valo. Sitä tarvitaan esimerkiksi meikkaamiseen tai parranajoon. Valaisimet kasvojen molemmin puolin peilin sivuilla toimivat parhaiten esimerkiksi meikatessa, koska valo ei laske varjoja kasvojen yläpuolelta vaan tulee tasaisesti molemmin puolin kasvoja. Meikkaamisessa myös luonnollinen valon sävy on tärkeä ja sitä varten erinomainen vaihtoehto on valaisin, jossa valon lämpötilan voi vaihtaa seinäkytkimellä, Ledvance Square kylpyhuonevalaisin on tällainen malli. Katso myös seinävalaisin Cello Spa Tube 600, TRIO led H2O 44 cm sekä kosteantilanvalaisin Airam Spa Avella 240lm.

3. Viihtyisyyttä tuova tunnelmavalo. Kylpyhuoneessakin on syytä panostaa tunnelman luomiseen. Epäsuora valaistus ledinauhoin toteutettuna katonrajaan on hyvä ratkaisu. Kiinnitä huomiota ledien valon väriin. Valojen säätö mahdollistaa myös halutun tunnelman luomisen, joten kannattaa varmistaa, että valaisin on säädettävissä tai himmennettävissä.

4. Valaistusratkaisu liiketunnistimella on hyvä valinta etenkin lapsiperheeseen tai ikäihmisten talouteen. Liiketunnistinvalo tuo turvaa yön pimeyteen. On myös taloudellisempaa, että valot eivät unohdu tunneiksi päälle. K-Raudan valikoimissa on myös paristokäyttöisiä valaisimia liiketunnistimella, joiden asennus on nopeaa ja helppoa.

Suoraa vai epäsuoraa valoa kylpyhuoneeseen?

Valaistukseen voi käyttää epäsuoraa valoa, joka heijastuu parhaiten vaaleista pinnoista. Heijastuvalla valolla saadaan aikaan pehmeä vaikutelma. Tällöin ei synny jyrkkiä valon ja varjon rajapintoja. Epäsuora valaistus tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, ettei valonlähde ole näkyvissä vaan valo heijastuu.

Epäsuora valaistus kylpyhuoneessa on loistava tapa korostaa sisustuksen parhaita puolia entisestään tai herättää eloon tavanomaiset kalusteet. Esimerkiksi led-valonauha voidaan asentaa piiloon vaikkapa L-listaan niin, ettei valonlähde jää häiritsevästi näkyviin katonrajassa. Lista rajaa häikäisyä ja valonauhan näkymistä. Ledivalonauhan etäisyyttä seinästä kannattaa kokeilla valot päällä ennen asentamista. Siten voi vielä tarkistaa, miten nauha valaisee pintoja. Ledinauhan voi upottaa tyylikkäästi kattopaneelin reunan ja seinän väliin. Huolehdi, että se tulee tarpeeksi syvälle, jotta ledivalopisteet eivät erotu.

Minkä väristä valoa?

Kun hankkii valaisimia ja lamppuja, on tärkeää huomioida valon värisävy ja lamppujen värintoistokyky, jotta tilan värit toistuvat oikein ja luonnollisesti.

Valaisimien valinnan lisäksi on erittäin tärkeää pohtia tilaan valittavan valon sävyä. Valon sävyn valinta kannattaa tehdä omien mieltymysten mukaan. Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. 2700 K on hämyisä ja kellertävä sävy, joka tuo tilaan kodikasta tunnelmaa ja lämpöä. Vaaleissa kylpyhuoneissa suositaan usein 4000 kelvinin valonlähteitä, sillä tämä värilämpötila raikastaa pesutilaa ja tuo siihen puhtauden tuntua.

Kuka asentaa?

Kiinteiden valaisimien asennus on aina ammattilaisen työtä. Itse voit asentaa vain paristokäyttöiset valonlähteet ja sellaiset valaisimet, jotka voi kytkeä pistotulpalla suoraan pistorasiaan.

K-Raudasta saat ammattilaisten apua oikeanlaisten valaisimien valintaan ja asennukseen. Kysy lisää lähimmästä myymälästä ja tutustu K-Raudan asennuspalveluun!

Kylpyhuoneen valaisimiksi suosittelemme:

kolmiosainen-ledvance-kylpyhuonespottivalaisin-k-rauta

Korosta spotilla. Kun tilassa on yksityiskohtia, kuten taulu tai struktuuripintainen seinälaatta, voit valaista ne kohdistettavin spotein. Pinta-asennettavan valaisimen värilämpötila on valittavissa. Kuvassa Ledvance kylpyhuonevalaisin Spot 3-osainen 3000/4000 K IP44.

Ohjaa valoa kännykällä. Himmennettävän ledivalonauhan väriä voi säätää kätevästi älypuhelinsovelluksella. Saatavilla on 16 miljoonaa värivaihtoehtoa! Käyttää useita eri värejä ja kylmän tai lämpimän sävyistä valkoista väriä erilaisiin valaistustunnelmiin. Ledvance Led Neon valonauha Smart+ wifi 520 lm RBGTW.

Upota yleisvaloa. Roiskevesisuojattu, upotettava valaisin (halkaisija 16,6 cm) on neutraalin sävyinen valonlähde ja edullinen yleisvalaisin kylpyhuoneeseen. Alasvalo Eglo Fueva 5 166 mm 10,5W 1350 lm 4000 K musta IP44.

Pistorasia kaupan päälle. Remonttikohteissa on usein pulaa pistorasioista. Pitkänmallinen, pistorasialla varustettu valaisin voidaan asentaa peilin päälle yksittäin tai molemmin puolin peiliä. Seinävalaisin TRIO led H2O 44cm 281570606 smd IP44

Tähtihetkiä arkeen. Jos kylpyhuoneessasi on amme, voit makoilla tähtitaivaan alla ledivalaisimen tuiketta ihaillen. Kylpyhuoneplafondin kuvussa on kaunis, kimaltava tähtitaivasefekti. Trio Led-plafondi TRIO Paolo 37 cm Starlight IP44.

Kylpyhuoneen ja WC:n valaistus kuntoon K-Raudan valaisimilla

Runsaiden kylpyhuonevalaisin vaihtoehtojen lisäksi löydät meiltä myös saunan valaisimia. Tutustu myös Ledvance-merkin sekä Eglon valaisimiin. K-Raudan oma merkki Cello tarjoaa edullisia vaihtoehtoja kosteiden tilojen valaistukseen.

Kylppäriin ja vessaan valoa näillä:  

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje