K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sävyopas

Päivitetty 29.11.2023

Sävyoppaan avulla löydät täydelliset sisämaalisävyt helposti. Lue ammattilaisten ohjeet sävyn valintaan, löydä yhteensopivat sävy-yhdistelmät sävygeneraattorin avulla ja katso vinkit täydellisen värimaailman luontiin.

Löydä sopivat väriyhdistelmät sävygeneraattorilla

Kokeile sävygeneraattoria

Cellon sisämaalisävyjen kokoelma – 200 upeaa sävyä

Tutustu kokoelmaan

Lempiväri on hyvä lähtökohta sävyn valintaan

Maalaaminen on helppoa ja kohtuullisen pieni investointi kodin ilmeen piristämiseksi. Trendianalyytikko Susanna Björklund kannustaa aloittamaan sävyn valinnan vaikka lempiväreistä, joihin ei kyllästy. Tärkeintä on kuitenkin valita kotiin sävyjä, joiden kanssa viihtyy. Susannan K-Raudalle suunnittelema 200 maalisävyn Cello-värikokoelma antaa inspiraatiota sekä ideoita sävyjen valintaan.

Uskalla maalata rohkeilla väreillä

Katso vinkit ja upeat sävyt

Löydä kadonnut sävy värimittarilla

Tutustu värimittariin

Huomioi nämä asiat sävyn ja maalin valinnassa

Siihen, miltä värisävy lopulta pinnassa näyttää, vaikuttaa muutama seikka. Näillä vinkeillä varmistat, että valitsemasi sävy näyttää täydelliseltä myös maalatussa pinnassa. Lisää vinkkejä ja inspiraatiota saat Cellon Sävyoppaasta.

1. Testaa sävyä lopullisessa kohteessa

Jos haluat pelata varman päälle, tarkastele värisävyä maalattavassa kohteessa. Jos valinnan tekeminen värikartasta tuntuu hankalalta, hanki Cello Color Sample -sävynäytepurkki (0,45 l) ja tee noin neliön koemaalaus.

2. Valitse sopiva kiiltoaste

Valitse kiiltoaste mieltymystesi ja huoneen käytön mukaan. Kiiltävämmät maalipinnat on helpompi pitää puhtaana, kun taas himmeät pinnat luovat rauhallisen vaikutelman. Muista, että sama sävy näyttää mattaisena hieman vaaleammalta kuin kiiltävänä

3. Muista valon vaikutus

Valaistus sekä luonnonvalon väri ja suunta vaikuttavat värisävyyn. Sävy ei välttämättä näytä samalta eri puolella taloa sijaitsevissa huoneissa, kun valo tuleekin eri suunnasta. Suomessa luonnonvalo on valtaosan vuodesta viileää.

4. Huomioi vivahde-erot

Kun tarkastelet lähekkäin olevia värisävyjä rinnakkain, voit vertailla niiden vivahde-eroja. Taittaako värisävy lämpimään vai kylmään? Kun maalaat isoa pintaa, pohjasävy pomppaa esiin ja valkoiselta näyttänyt sävy voikin olla vaikkapa hento pinkki.

Tutustu Cello Sävyoppaaseen

Tutustu Sävyoppaaseen

Valitse kotimaiset Cello-sisämaalit

Katso Cello-maalien valikoima
K-Rauta-hero-banner

Luo oma värikarttasi sävygeneraattorilla

Valitse valmiista värimaailmoista tai lataa lempi matkakuvasi ja luo sen sävyistä oma väripalettisi.

Luo oma sävykartta helposti

Sävygeneraattorilla voit tehdä oman persoonallisen sävykarttasi vaikka lempi matkakuvastasi. Lataa kuva generaattoriin, niin se luo automaattisesti väripaletin sen väreistä ja kääntää ne Cello-maalisävyiksi. Generaattorin sävyinä toimii Cello-sävyoppaan 200 väriä. Voit lukita sopivat sävyt ja vaihtaa muita värejä mielesi mukaan. Valmiista värimaailmoista löydät myös yhteensopivat kokonaisuudet, joita voit halutessasi muokata. Muistathan tarkistaa maalien oikeat sävyt värilastuista. Aloita suosikkisävyn valinta Cello Sävyoppaasta.

savygeneraattori-artikkeli-k-rauta

Näin käytät sävygeneraattoria

Aloita valitsemalla palettisi pääväri. Kun pääväri on valittu, generaattori tarjoaa päävärin lisäksi neljä sävyä. Voit vaihtaa sävyjä klikkaamalla väripalloa ja valitsemalla uuden sävyn liu'uttamalla alla olevaa valitsinta. Voit lukita sävyjä klikkaamalla lukon kuvaa. Luo valmis paletti klikkaamalla Generoi värit. Huomaa, että lukitut värit eivät vaihdu. Paletin värejä voi vaihtaa myös yksitellen.

Muistathan, että näytöllä esitettävät värit on saatu aikaan elektronisesti, eivätkä ne välttämättä vastaa lopullista sävyä.

savygeneraattori-esimerkkikuvat-artikkeli

K-Rauta-hero-banner

Luo tasapainoinen värimaailma

60-30-10 on yksinkertainen värisääntö omannäköisen ja tasapainoisen tilan luomiseen. Kokeilen tätä klassista keinoa, kun haluat tuoda sisustukseen väriä.

Herätä koti eloon helposti

Sisustuksen väripohdinnat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, jos haluaa käyttää erilaisia sävyjä ilman sekavaa lopputulosta. Onneksi tarvitset vain yhden ja yksinkertaisen värisäännön, jonka avulla voit helposti luoda omannäköisen ja tasapainoisen tilan: 60-30-10. Olitpa sitten maanläheisten tai värikkäiden sävyjen ystävä, maalilla, värikkäillä sisustuselementeillä sekä 60-30-10-säännön avulla luot kotiin helposti sinulle sopivan tunnelman.

Näin käytät 60-30-10-sääntöä

Värisäännön mukaan 60% huoneen sävystä tulee olla huoneen pääväriä, 30% toissijaista väriä ja loput 10% aksenttiväriä. Voit käyttää mieltymyksesi mukaan kolmea aivan erilaista väriä tai jos haluat mielummin monokromaattisen lopputuloksen, leikittele saman värin eri sävyillä.

60-30-10-k-rauta-artikkeli

60 on huoneesi pääväri, joka toimii pohjana muille käyttämillesi väreille. Käytä tätä sävyä huoneen suurimmilla seinäpinnoilla. Voit valita tämän sävyn mukaan myös esimerkiksi tilan suurimman huonekalun tai maton.

30 on väripaletin toissijainen sävy, joka tukee pääväriä ja tuo tilaan mielenkiintoa. Käytä tätä sävyä puolet vähemmän kuin pääväriä. Tätä sävyä voit käyttää esimerkiksi tehosteseinillä, itsemaalatuissa huonekaluissa, tekstiileissä tai vaikkapa puupinnoilla.

10 on tehosteväri, joka voi olla rohkea tai hienovarainen, riippuen siitä minkälaisen lopputuloksen haluat ja mitkä värit miellyttävät sinua. Tällä värillä voit joko tuoda lisää luonnetta tai pitää huoneen yleisilmeen neutraalina. Käytä korostusväriä esimerkiksi taiteessa, koristetyynyissä ja sisustusesineissä. Värin voit poimia esimerkiksi lempitaulustasi.

Muista, että säännöt ovat tehty rikottaviksi

60-30-10-sääntöä kannattaa ajatella ohjenuorana, sillä tässäkin säännössä on joustonvaraa. 10-tehostevärin voi esimerkiksi jakaa kahteen eri sävyyn. Tuo silloin tilaan esimerkiksi kynttilänjalkoja, koristetyynyjä tai maljakkoja kahdessa eri sävyssä.

Katso esimerkit 60-30-10-säännön hyödyntämisestä

Katso esimerkit, miten 60-30-10 -sääntöä voi soveltaa kodin eri tiloissa. Näiden sisustuksien värit pohjautuvat Susanna Björklundin luomiin trendiväriyhdistelmiin.

1. Graafinen keittiö

Tämän graafisen keittiön pääväri on sininen (T1465), jolla on maalattu suurin osa seinäpinnoista (60%). Sininen on eloisa ja energinen väri, jotka tuo dynaamisuutta tilaan. Myös ruokapöydän tuoleissa on sinistä. Sininen pääväri luo kauniin kontrastin vaalean persikkaisen sivuseinän kanssa.

savyopas-60-30-10-keittio-k-rauta-artikkeli

Toissävyisenä värinä (30%) persikka (T1577) tasapainottaa ja rauhoittaa tilaa. Myös itsetehty ruokapöytä on maalattu samalla persikan sävyllä. Tilan vihreä (T1617) tehosteväri (10%) näkyy pieninä aksentteina keittiössä kuten viherkasveissa, lasikannussa, astioissa ja kukkaruukuissa.

2. Romanttinen eteinen

Tämän rennon romanttisen eteisen 60- ja 30- sävyt ovat hillityn harmonisia, kun taas sininen 10-sävy tuo raikkaan tuulahduksen tilaan. Eteistilan seinäpinnat on maalattu maanläheisellä ja lämpimällä nuden sävyllä (T1674).

savyopas-60-30-10-eteinen-k-rauta-artikkeli

Koristepanelointi nuppilistoineen sekä ulko-ovi on maalattu harmaalla (T1736), muodostaen 30% koko tilan sävystä. Sinistä tehosteväriä (T1450) löytyy mm. penkistä, taulusta, kynttilälampetista.

3. Työhuone

Skandinaavisen vaalean työtilaan toimme piristystä oranssilla korostusvärillä. Huoneen päävärinä (60%) on harmaa (T1736), jolla on maalattu suurin osa huoneen seinäpinnoista.

savyopas-60-30-10-tyohuone-k-rauta-artikkeli

Työpisteen puupanelointi edustaa toissijaista (30%) vaaleaa sävyä (T1507). Työtaso ja hylly maalattiin raikkaan pirteällä oranssilla (T1591), joka on tilan tehosteväri (10%). Oranssia löytyy myös muutamista yksityiskohdista, kuten kynätelineestä, taulunkehyksistä sekä terracotta-ruukusta.

4. Klassinen olohuone

Tässä olohuoneessa hallitseva sävy (60%) on burgundi (T1526). Burgundi on lämmin, kutsuva ja hienostunut väri, joka sopii hyvin klassiseen sisustukseen. Pääväri toistuu tilan suurimmassa huonekalussa eli sohvassa sekä hauskanmuotoisessa rahissa.

savyopas-60-30-10-olohuone-k-rauta-artikkeli

Olohuoneen toissijainen (30%) sävy on vaaleanpunainen (T1674), joka tuo raikkautta ja valoa tilaan. Samalla sävyllä on maalattu myös itsetehdyn sohvapöydän kansi. Tässä tilassa tehosteväri on jaettu kahteen osaan, eli 5% vihreää (T1649) ja 5% keltaista. Tehostevärit ovat poimittu olohuoneen tauluista ja niitä on esillä myös muissa sisustusesineissä sekä tyynyissä ja viltissä.

Valitse kotimaiset Cello-sisämaalit

savyopas-vastuulliset-maalit-k-rauta-artikkeli

Kaikki Cello-sisämaalit ovat Suomessa valmistettuja maaleja, joille on myönnetty Avainlippu-merkki sekä M1- rakennusmateriaalin päästöluokkamerkki. M1-merkki kertoo Cello-sisämaaleissa olevan vähiten ilmaanhaihtuvia haitallisia aineita. Avainlippu- sekä M1-merkintöjen lisäksi Cellon Serra, Decor, Feel ja Loft ovat saaneet Allergia ja astmaliiton merkin sekä Joutsenmerkin.

Valitse kotimaiset Cello-sisämaalit 

K-Rauta-hero-banner

Katso parhaat maalausvinkit tai kysy lisää Remonttineuvonnasta

Kun olet löytänyt täydelliset maalisävyt, on aika maalata. Katso vinkit sisämaalaukseen tai kysy apua K-Raudan Remonttineuvonnasta. Maalit ja maalaustarvikkeet hankit kätevästi joko verkkokaupasta tai lähimmästä myymälästä. Tiesithän, että voit hankkia sisämaalit myös valmiiksi sävytettynä?

Uskalla maalata rohkeilla väreillä

Katso vinkit ja upeat sävyt

Löydä kadonnut sävy värimittarilla

Tutustu värimittariin

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje