K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Parketin hionta

Parketin hionta on tarkkaa työtä, johon tarvitaan paitsi kunnon välineet myös riittävä määrä osaamista. Korjausrakentamisen asiantuntija Timo Jokela vastasi yleisimpiin kysymyksiin koskien parketin hiontaa.

Miksi parkettia pitää hioa?

Parketin hionta, eli vanhan pinnoitteen poistaminen tehdään, jotta uusi tarttuu kunnolla parkettiin.

Mistä tietää, milloin parketin hionta on ajankohtaista?

Parketin hionta on usein esteettisyyskysymys. Parketin hionta ja pintakäsittely kannattaa kuitenkin tehdä aina ennen kuin vanha pinta on kulunut puhki puuhun asti.

Voiko kaikkia parketteja hioa?

Kaikkia parketteja voi hioa, mutta yleensä parketin hionta tehdään alustaansa liimatuille massiivipuuparketeille. Kelluville puuparketeille ei kannata tehdä hiontaa ja lakkausta. Lakkaus nimittäin rikkoutuu saumojen kohdalta ja samalla hinnalla saat uuden parketin.

Voiko parketin hioa itse?

Parketin hionta on aina ammattilaisen työtä. Jos siis olet hiomassa koko vanhan pinnoitteen pois, kannattaa se antaa aina ammattilaisen tehtäväksi. Parketin hionta vaatii osaamisen lisäksi myös tehokkaat koneet sekä pölynpoiston.

Jos olet tekemässä parketille peittomaalausta, voit pestä vanhan pinnan ja karhentaa sen kevyesti hiomalla. Peittomaalauksessa vanha pinnoite jää maalin alle, joten tämän työn voi tehdä itsekin.

Miten parketin hionta tapahtuu?

Parketin hionta vaatii suurta ammattitaitoa, kokemusta ja oikenlaiset hiomakoneet. Karkea hionta tehdään painavalla (60-80kg) rumpuhiomakoneella vinottain kahteen suuntaa, jotta pinta saadaan pysymään tasaisena. Reuna-alueet hiotaan pienemmällä pyörötasohiomakoneella, jolla päästään seinän viereen asti. Kulmakohtiin tarvitaan vielä pienempää epäkeskohiomakonetta.

Hionnan loppua kohdin hiomapaperin karkeutta vaihdetaan pienempään halutun lopputuloksen saamiseksi.

Kuinka paljon parketin hionta maksaa?

Parketin hionta maksaa yleensä noin 40-60€/m2. Kun pyydät tarjousta parketin hionnasta, hinta sisältää valmiiksi myös pintakäsittelyn.

Millä työkaluilla ja tarvikkeilla parketin hionta onnistuu?

Kevyt pintahionta onnistuu nivelhiontalastalla, johon saa kiinnitettyä jatkovarren. Ammattilaisilla on erikoishiontakoneet. Rakennuskonevuokraamoista voi löytyä näitä koneita.

Miten löydän ammattilaisen, jolta sujuu parketin hionta?

K-Raudat auttavat löytämään ammattilaisen suorittamaan parketin hionnan. Voit kysyä lisää lähimmästä K-Raudasta.

Kysymyksiin vastasi korjausrakentamisen asiantuntija Timo Jokela Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus PRKK ry:stä.

Lue lisää parketeista ja löydä täydellinen lattia

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje