K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Aloittelijan parhaat akkutyövälineet

Päivitetty 01.10.2020

Akkutyövälineillä teet remontoinnista ja nikkaroinnista nopeampaa ja helpompaa. Esimerkiksi puun työstäminen ei ole aloittelijallekaan vaikeaa, kun satsaa muutamaan hyvään perustyökaluun. Katso bloggaja Maiju Sahan vinkit ja ohjeet vanhan kaapin panelointiin sekä työkalujen käyttöön.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-lopputulos

Perushuonekalukin voi olla kiinnostava, jos siitä muokkaa helpon paneloinnin avulla oman näköisen. Päätin siis kunnostaa vanhan kaapin paneloimalla sen ovet helmipaneelilla.

Oikeilla työvälineillä puun työstäminen on helppoa

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-akut

Puun työstäminen ei ole aloittelijallekaan vaikeaa, kun satsaa muutamaan hyvään perustyökaluun. Akkukäyttöisten 18V FXA XCLICK-työkalujen etuna on, että sama akku käy kaikkiin laitteisiin.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-pistosaha

FXA:n akuista löytyy kahta eri mallia; 2,0Ah ja 4,0Ah. Ah ilmaisee paljonko on virtaa käytettävissä eli ”polttoainetta tankissa”.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-monitoimityokalu

Kevyet työkalut, kuten akkumonitoimityökalu, akkuporakone ja pistosaha toimivat pitkään 2,0Ah akulla, mutta järeämpi virtasyöppö pyörösaha kannattaa varustaa 4,0Ah akulla.

Akkuporakone on helppo käyttää vasta-alkajallekin

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-pora

Jos olet aiemmin käyttänyt vain vasaraa ja käsisahaa, ei hätää. Aloita tutustumalla sinulle helpoimmalta tuntuvaan laitteeseen, esimerkiksi akkuporakoneeseen. 18 V FXA XCLICK-akkuporakoneella kiristät ruuvit ja poraat reikiä esimerkiksi kipsilevyyn tai eri puumateriaaleihin. Tärkeintä on valita koneeseen ruuvin kanssa yhteensopiva__ ruuvauskärki__ sekä säätää koneen asetukset oikein, jotta ruuvit kiristyvät napakasti. Kun akkuporakoneen käyttö sujuu, siirry rohkeasti seuraavan työkalun. Virheet kuuluvat uusien asioiden opetteluun, joten niitä ei pidä pelätä.

Näin kaapinovien panelointi tehdään

Aloitin kaapinovien paneloinnin sahaamalla helmipaneelin oikeaan mittaan. Paneelin katkaisu ja kaventaminen sujuivat FXA XCLICK -pyörösahalla. Haluttu sahauskohta kannattaa piirtää paneeliin selkeästi, jotta pyörösahaa on helppo kuljettaa viivaa pitkin.

Muista suojata korvat melulta ja silmät puupölyltä työskentelyn ajan. Istuvilla työhanskoilla saat laitteesta hyvän, kahden käden otteen.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-suojaimet

Seuraavaksi asensin saranalliset kaapinovet paikoilleen FXA XCLICK-akkuporakoneella. Käytin pientä momenttia, jotta ruuvi kiertyi hallitusti kiinni. Paneelit voit kiinnittää kaapinoviin liimaamalla sekä muutamalla pienellä naulalla.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-vaihe-2

Paneelien sahausjäljet on kätevää siistiä FXA-monitoimityökalulla, johon on valittu hiontapää. Tämä laite on muutenkin tutustumisen arvoinen, sillä sen avulla voi työstää esimerkiksi pieniä, hankalasti sahattavia kohtia. Olemme tehneet sen avulla mm. muotoiluja lattia- ja koristelistoihin, jos listasta on pitänyt poistaa pala tai tehdä reikä sähköjohtoa varten.

Lopuksi panelointi viimeistellään kehystämällä se ohuella listalla, joka naputellaan pienillä nauloilla kiinni. Kaappi saa lopullisen ilmeensä vesiohenteisella kalustemaalilla sekä puisilla vetimillä. Vetimien kiinnitys tapahtuu niin ikään poraamalla FXA-XCLICK -akkuporakoneella kaapinoviin reiät.

Puun työstöstä aiheutuu aina hienoa purua ja pölyä, jota ei ole suositeltavaa imuroida tavallisella imurilla suodattimen tukkeutumisen vuoksi. FXA XCLICK -rikkaimuri on sen sijaan loistava apu jälkien siistimiseen. Se on tehokas ja kevyt käyttää, ja lataaminen tapahtuu samalla FXA XCLICK -laturilla kuin muutkin FXA XCLICK-akut.

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-imuri

FXA:n etäisyymittarilla lasket menekin helposti

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-mittalaite

Loppuun vielä pieni vinkki tapetoijille, maalareille ja lattian asentajille, jotka pohtivat esimerkiksi materiaalin menekkimäärää. Pinta-alojen mittaamisessa oivana apuna toimii FXA digitaalinen laseretäisyysmittari, jonka käyttäminen peittoaa nopeudessa ja helppoudessa perinteisen rullamittanauhan 6-0!

Näin etäisyysmittalaite toimii

Paina vain laite päälle ja osoita haluttuun kohtaan, esimerkiksi katonrajaan ja merkitse mittauskohta yhdellä painalluksella. Kuljeta tämän jälkeen infrapunapiste mitattavan etäisyyden toiseen päähän ja laite antaa yhdellä painalluksella tarkan etäisyyslukeman. Laseretäisyysmittarin avulla olikin helppo mitata kaapille haluttu korkeus seinäkiinnitystä varten. Meillä on Gyproc-levyseinät, joten kiinnityksessä oli syytä käyttää siihen soveltuvaa kipsilevyankkuria. Tein kipsilevyankkuria varten seinään reiät FXA XCLICK -akkuporakoneella, jolla myös ruuvasin kaapin seinään kiinni.

Maiju Saha

kaapin-panelointi-k-rauta-artikkeli-maiju

"Olen 39-vuotias vaasalainen elämäntapasisustaja, jota pitävät viisihenkisen perheen lisäksi kiireisenä kodin remontointi, sisustaminen ja kirppislöytöjen tekeminen. Olen vuosien saatossa tietoisesti opetellut käyttämään sähkö- ja akkutyökaluja, jotta voin itsenäisesti toteuttaa erilaisia kodin pintaremontteja ja esimerkiksi huonekalujen tuunauksia. Kaikkea ei tarvitse osata heti eikä kerralla, mutta sitkeys palkitsee tässäkin. Virheiltä ei myöskään voi välttyä ja itsekin olen tehnyt niitä paljon! Mutta niistä jokaisesta oppii ja seuraavalla kerralla sujuu jo paremmin! Seuraavaksi ajattelin opetella käyttämään käsisirkkeliä, jota vielä hieman arkailen."

Seuraa Maiju Sahan blogia ja Instagramia

Katso myös: FXA-akkutyökalusarja Tee se itse -lehden testissä