K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Kasvimaa seinälle

Päivitetty 21.02.2022

Nosta kasvimaa pystyyn! Kokoa seinäpuutarha käteväksi hyötypuutarhaksi ja terassin näkösuojaksi tai pihan silmäniloksi.

Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta

Aloita suunnittelemalla ja laskemalla tarvikkeiden menekki. Mittaa aukko tai seinäalue, johon teet seinä- eli vertikaalipuutarhan. Piirrä mittojen mukainen suorakaide paperille ja sommittele laatikot tikasmaisesti suorakaiteen sisään. Puulaatikot rakennetaan muovisten parvekelaatikoiden ympärille, ja yläreunaan kiinnitetään hylly.

Ota istutuslaatikoiden sijoittelussa huomioon kasvien erilaiset korkeudet sekä laatikoiden koot. Tässä ohjeessa käytettiin Orthexin mustia, kierrätysmuovista valmistettuja Structure-parvekelaatikoita, joiden pituudet ovat 50, 70 ja 90 cm. Voit halutessasi käyttää myös parvekelaatikoita, joissa on kestokastelujärjestelmä. Tarkista niiden pituudet.

Rakennelmasta tulee tukeva, kun sijoitat alimmaksi muita isomman istutuslaatikon, jonka sisään upotetaan istutus- tai multasäkkejä. Sijoita pienemmät laatikot niin, että jokainen kiinnittyy kahteen runkotolppaan. Piirrä tarkka suunnitelma mittoihin sopivaksi ja laske sitten tarvikkeiden menekki.

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak1

Näin valitset sopivat kasvit

Seinäviljelyyn sopivat kasvit, jotka menestyvät parvekelaatikon kokoisessa multatilassa, kuten erilaiset yrtit, salaatit, amppelimansikka ja syötävistä kukista keto-orvokki. Hyötykasvien rinnalla saat seinäpuutarhaan vaihtelevia muotoja köynnöstävillä kasveilla kuten muratilla tai maahumalalla.

Kastele taimet ennen istutusta. Valitse astiaviljelyyn sopiva multa, esimerkiksi puutarhamulta tai kasvimaamulta. Painele multa altakastelulaatikon välipohjassa olevaan kouruun, tai jos laatikko ei ole altakastelumallia, laita pohjalle kerros leca-soraa tai muuta karkeaa soraa salaojaksi. Laita sorakerroksen päälle pala kuitukangasta, niin multa ja sora eivät sekoitu keskenään.

Istuta taimet multaan niin, että juuripaakun päälle tulee ohut kerros multaa. Ota huomioon, että kasvit rehevöityvät kesän mittaan, joten älä istuta taimia liian tiheään. Kastele istutukset kunnolla. Kun vesi on imeytynyt, ripota pinnalle ohut kerros kuivaa multaa veden haihtumisen estämiseksi. Keväällä yöpakkasten aikaan suojaa kasvit harsolla.

Näin rakennat vertikaalipuutarhan

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak2

 1. Kokoa puulaatikot. Naulaa tukirimat kiinni päätykappaleisiin, sitten pohjalaudat päätyihin ja lopuksi sivulaudat päädyn tukirimoihin ja pohjalautojen reunoihin. Levitä jokaiseen väliin puuliimaa ennen naulaamista.

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak3

 1. Rakenna runko paikalleen. Kiinnitä runkotolpat kulmarautojen avulla suunnitelmasi mukaan tasaisin välimatkoin terassiin, katokseen ja seinään.

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak4

 1. Kiinnitä alin, iso istutuslaatikko ruuveilla runkotolppiin.

 2. Mittaa toiseksi alimmaisen laatikon paikka ja kiinnitä laatikon tukipuu ruuveilla runkotolppiin.

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak5

 1. Kiinnitä laatikko ruuveilla runkotolppiin tukipuun päälle. Jatka ylöspäin tukipuu ja laatikko kerrallaan, kunnes kaikki laatikot ovat paikoillaan. Kiinnitä vielä hyllynkannattimet tukipuihin ja hylly kannattimiin.

 2. Sujauta parvekelaatikot ja multa- tai kasvatussäkit puulaatikoihin. Istuta kasvit, asettele ruukut hyllylle ja kiinnitä amppelikoukut. Ripusta amppelit paikoilleen.

Näillä tarvikkeilla onnistut:

vertikaalipuutarha-k-rauta-ak6

Runko:

 • 3 höylättyä mäntytolppaa (45 x 45 mm), korkeus sama kuin taakse jäävässä aukossa tai seinässä
 • 6 kulmarautaa ja niihin sopivat ruuvit runkotolppien kiinnittämiseen

Laatikot:

Yhteen kotelolaatikkoon:

 • pitkille sivuille 4 lautaa, jotka ovat parvekelaatikkoa 6 cm pidempiä
 • päätyihin 4 parvekelaatikon päädyn pituista lautaa
 • pohjaksi 2 laatikon pituista lautaa
 • päätytuet: 4 rimaa (pituus 18 cm) höylätystä mäntyrimasta (15 x 30 mm)
 • puuliimaa
 • nauloja
 • jokaista laatikkoa kohti lautalaatikon sivun pituinen tukirima höylätystä mäntyrimasta (15 x 30 mm) sekä ruuvit sen kiinnittämiseen

Iso istutuslaatikko:

 • höylättyä mäntylautaa (15 x 95 mm):
 • pitkiin sivukappaleisiin 8 kappaletta, jotka ovat pari senttiä aukon tai seinän leveyttä lyhyempiä
 • päätyihin 8 kappaletta (pituus 27 cm)
 • pohjaan 3 kappaletta (6 senttiä sivukappaleita lyhempiä)
 • päätytuiksi 4 rimanpätkää (pituus 36 cm) höylätystä mäntyrimasta (15 x 30 mm)
 • puuliimaa
 • nauloja

Hylly:

 • aukon tai seinän leveyden verran höylättyä mäntylautaa (15 x 95 mm)
 • 3 hyllynkannatinta (79 x 100 mm)
 • ruuvit kannatinten kiinnittämiseen

Työkalut:

Lisäksi:

Lue lisää itseviljelystä

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje